«Vema III»-seier i Danmark

Den norske 12-meteren «Vema III» gikk nylig til topps i København.

Publisert

Bilder: «Vema III» var rask både på bidevind og lens under de tre regattadagene i København. Alle fotos: Mick Andersen/Sailingpix.dk

Hver høst samles en stor del av de klassiske R-båtene til dyst i Sverige og Danmark før flåten går i vinteropplag etter regattasesongen. I år ble den vakre, norske tolvmeteren «Vema III» best sammenlagt i regattaen som Kongelig Dansk Yachtklub arrangerte utenfor Tuborg Havn i København.

Lang historie

«Vema III» er tegnet av Johan Anker og bygd hos Anker & Jensen i Vollen i 1933. Båten var opprinnelig eiet av norskamerikaneren Unger Vetlesen, som fikk den bygd til KNS’ store 50-års jubileumsregatta i 1933.

Senere kom båten i familien Sommerschields eie, og deretter ble den overtatt av Sam Ugelstad, da under navnet «Lakmé». Ugelstad overlot båten til de to trebåtentusiastene Tor Jørgen og Lars Christian Dahl som tok tilbake originalnavnet «Vema III».

Til tross for et arbeidskrevende og kostbart vedlikehold trengte båten en større rehabilitering. Investoren Einar Nagell Erichsen kjøpte båten og fikk det kjente danske verftet Walsted til å gjøre «Vema III» som ny i 1999/2000.

Beholdt i Norge

«Vema III» deltok i mange av de store regattaene for klassiske båter i inn- og utland, men etter noen år måtte Nagell Erichsen selge båten, og det var lenge stor fare for at den berømte Anker & Jensen-klassikeren skulle havne i tysk eie.

En gruppe trebåtentusiaster her hjemme syntes det var ille om den berømte båten skulle forsvinne ut av landet, og etter en hektisk kampanje lyktes det å få den kjente seileren Odd Roar Lofterød til å investere tungt i et norsk partsrederi, som kjøpte båten av Nagell Erichsen.

Med som deleiere fikk Lofterød flere dyktige, norske regattaseilere som alle har fått oppleve hva det vil si å kappseile i en 12 meter R-båt.

Friske forhold

KDY-regattaen sist helg hadde samlet de beste 12 mR-båtene fra Skandinavia og Tyskland. To av dagene var det baneseilaser utenfor København, mens den tredje dagen seilte båtene en lengre distanseseilas.

Det var mye vind under regattaen, forhold som passer «Vema III» godt. Det ble derfor en vel fortjent norsk seier denne gang. Eivind Bøymo-Malm var taktiker om bord og forteller at de hadde god fart i alle baneseilasene og seilte godt på kryss. Også på lens gikk det fortere enn «Vema» har gjort på lang tid.

Fikk oppleve seieren

Deleieren, Odd Roar Lofterød, fikk oppleve seieren til «Vema III», men døde natt til fredag. Lofterød ble 65 år gammel. Han deltok i OL i 1968 i Flying Dutchman og i 1972 i Star, begge ganger sammen med broren Bjørn. I en årrekke senere seilte han med flere av kong Haralds «Fram»-båter. På sluttean av sin seilkarriere var Odd Roar Lofterød aktiv Drake-seiler.

Powered by Labrador CMS