Høytrykk skaper utfordringer

Vendée Globe seilerne må ta et komplisert valg, korteste vei i lett vind, eller en omvei med motvind.

Publisert

Vanligvis er det lavtrykk som skaper utfordringer for Vendée Globe-seierne, men nå er det et høytrykk. Høytrykk betyr fint vær og lite vind, som sikkert kan glede, men noen føler nok på hjemlengselen, og at regattaen vil bli en uke lengre enn forutsatt.

Mot klokka

Høytrykket beveger seg langsomt mot syd øst, og vil effektivt blokkere idealkursen for deltagerne. Slik det ser ut nå, så kan Yannick Bestaven i tet klare å holde seg på riktig side av høytrykket, mens Boris Herrmann og Jean Le Cam alt har lagt om kursen nordover for å passere nord om høytrykket. På sørsiden av jorda går vinden mot klokka rundt høytrykk, som gjør at disse vil få kryss.

Charlie Dalin og Thomas Ruyant på andre og tredje følger båten i tet. Om de velger strategien til båtene bak vil de få et enormt tap. Bestaven kan ende opp med å ligge over 1000 nm bak båtene bak, eller stoppe opp, og bli tatt igjen.

Større problemer

Helt bakerst ligger Sebastien Destremeu, og har satt kursen mot Australia. Han har problemer både med autopiloten, og med mekanismen til vippekjølen. Med litt flaks klarer han å få løst dette, ellers må han søke hjelp på land, og bli diskvalifisert.

Louis Burton, som har vært ligget på andre plass har nå falt til 11. plass. Han fant ly av Macquarie-øya, og klarte å få fikset problemer med riggen, etter å ha klatret opp til toppen tre ganger. Han forteller at han vær nær å gi opp.

Båtene i tet har over 3500 nm igjen til Kapp Horn, og vil nok ikke runde før i januar.

HØYTRYKK: Det kan bli kryss for båtene som velger å passere høytrykket på nordsiden.
HØYTRYKK: Det kan bli kryss for båtene som velger å passere høytrykket på nordsiden.