FOR NORGE: 9 år gamle Max Magnus Rawlinson representerer Norge i VM for RS Tera.
FOR NORGE: 9 år gamle Max Magnus Rawlinson representerer Norge i VM for RS Tera.

Norske deltagere er ønsket

Selv om det ikke er en klasse i Norge, stiller det norske seilere til start i VM for RS Tera i Frankrike i august.

Publisert Sist oppdatert

RS Tera ble satset på som en enmanns ungdomsbåt i Danmark. Klassen har også fått fotfeste i Sverige, men ikke i Norge. Internasjonalt er det imidlertid blitt en klasse som er godkjent av World Sailing på linje med for eksempel Optimist, og fra 30. juli til 4. august arrangeres VM i Carnac i Frankrike. 98 seilere er påmeldt.

Internasjonal, men britisk

Engelske seilere er dominerende i klassen og av de 98 påmeldte er 85 engelske seilere. Klassen sliter med andre ord av den grunn med å beholde stempelet «Internasjonal». Foruten egland er det påmeldt seilere fra Sør-Afrika, Frankrike, Sverige og Norge.

– Vi er blitt spurt om ikke mine barn, Olivia Synnøve (12) og Maximus Magnus (9), som begge har norsk statsborgerskap ved siden av sitt britiske, om de ikke kunne seile for Norge i mesterskapet, og det har vi sagt ja til, forteller Colin Rawlinson til SEILmagasinet.

– Grunnen er at RS gjerne vil vokse internasjonalt.

Norske og britiske

Colin Rawlinson forteller at de bor og seiler i England, men at de synes det er flott å kunne seile for Norge.

9-åringen Max Magnus har seilt siden han var 5 år gammel, og han var den aller yngste i den nordengelske serieseilasen i klassen, der han ble nummer fem av 32 deltagere.

– Han stiller til VM-start for å få en opplevelse og en erfaring. Målet hans i år er å bli bestemann under 10 år i det brtiske mesterskapet i Weymouth senere i år, sier faren.

Olivia Synnøve på 12 år er eldst, men hun har ikke seilt som rormann så lenge som broren. Hun har for det meste seilt mannskap om bord i RS Feva og RS 200.

RS Tera er en 2,87 m lang enmannsjolle som veier 33 kilo. I likhet med Laser kan den rigges til med tre ulike seilstørrelser; 2,7 kvm, 3,7 kvm eller 4,8 kvm.

Norsk verdensmester

Det er for øvrig ikke første gang det er norske seilere med i VM for RS Tera, og i så måte har de unge norsk/britiske seilerne store fotspor å fylle.

Hermann Tomasgaard fra Drøbaksund Seilforening deltok i klassens første VM i 2007 i konkurranse med 50 andre seilere fra syv nasjoner, og han var ikke snauere enn at han vant samtlige seilaser og ble verdensmester!