Verste Hobart Race noen gang for Cahalan

Adrienne Cahalan, Australias mest berømte kvinnelige seiler deltar i år for 19 gang i Sydney Hobart Race. Hun er navigatør på båten som etter alt å dømme blir først i mål, 100 foteren «Wild Oats XI». - Jeg har aldri opplevd verre, sier hun.

Publisert

Adrienne Cahalan, tobarnsmoren som er co-navigatør på vinprodusenten Bob Oatleys supermaxi «Wild Oats XI» beskriver kryssen over Bass Stredet som noe av det verste hun noen gang har opplevd i Sydney Hobart Race. 

- Vi har konsentrert oss om å beskytte båt og manskap for skader, sa Adrienne Cahalan igår via sattelitt telefon til regattakontoret. - Det har vært store utfordringer og hver og en av oss har fått mye juling, sier hun. -  Vinden har vært oppe i mer enn 40 knop og bølgene fire-fem meter høye, så tiden har gått med til å begrense skadene. «Wild Oats XI»'s skipper, Mark 'Ricko' Richards har gjort en imponerende jobb ved å seile konservativt i griseværet.  Hun sa at selv om alle visste før de forlot Sydney at det kom til å bli røft, var dette nok i overkant.

- På grunn av Ricko's kontroll over situasjonen er båt og mannskap like hele, - Noen blåmerker er det blitt, men ellers er alt OK, sier hun. - «Wild Oats XI» er  100 fot loang og under disse forholdebe er det ekstemt vanskelig  å begrense farten. Om den detter ned i en bølgedal er det som om en truck treffer en murvegg, sier hun. - Det er da skadene oppstår og det har vi konsentrert oss om å unngå. 

På ettermiddagen igår droppet vinden til 20-25 knop og bølgehøyen var nede på tre meter. «Wild Oats XI» er ved 0800 tiden norsk tid idag bare ca 50 nautiske mil fra Hobart og vil trolig være inne som første båt i formiddagstimene.

Mange brutt

Mange båter har brutt regattaen, men det meldes ikke om totalhavarier eller alvorlige personskader. En av dem det har gått verst ut over er Ludde Ingvalls maxi «YuuZoo». Under et seilskift gikk to av mannskapet, Greg Homann og Will Mueller overbord, men ble tatt ombord igjen etter vel ti minutter i det kalde vannet. Senere sprang båten lekk og mannskapet måtte øse ca 10000 liter vann ut av båten som nå er i sikkerhet.

Dette er ikke godværsskyer. Tatt av Rolex/Carlo Borlenghi før stormen satte inn over Syndey Hobart flåten.