– Vest bør være et personlig valg

Skip Novak er en av verdens mest anerkjente dypvannsseilere. Han har skrevet et blogg-innlegg om redningsvester.

Publisert Sist oppdatert

Skip Novak er båtbladet Yachting Worlds ekspert på havseilas og sikkerhet. Han har deltatt i fire Volvo Ocean Race, men har siden seilt mye på høye breddegrader. Sammen med Yachting World har han laget en serie om seiling i røft vær. Novak har også vært i Norge og holdt foredrag.

Vi er hjernevasket

Å bruke sikkerhetsutstyr handler om dømmekraft. Dette er jeg redd vi er i ferd med å miste, skriver Novak i sin blogg på Yachting Worlds nettside. Han er kritisk til utleiefirmaer og seilskolers krav om å bruke vest. Å oppleve Hambel River på en blikkstille dag hvor alle brukte redningsvest var for ham en tankevekker, i negativ forstand. – Jeg får inntrykk at myndigheter og forståsegpåere krever bruk av vest i alle mulig fartøy, under alle mulige forhold. Det fører til frykt for sjøen blant folk. Ikke bare enkeltpersoner er hjernevasket, men også skippere gjør en feil om de ikke kan vurdere om det er trykt å være på dekk uten flytemiddel eller ikke, argumenterer Novak.

Folk faller ikke over bord

– Selv i Antarktis med null grader vann pålegger jeg mitt mannskap å bruke vest. Jeg forventer ikke at folk bare faller i sjøen. Det skjer ikke. Men blir det røffere så er det naturlig å bruke redningsvest, og enda viktigere, en redningssele, slik at de ikke faller over bord. Når vi skal i land med jolla, så er det på med overlevningsdrakt.

Vi kan svømme

– Mine barn seiler optimist og bruker vest fordi det kreves. Men når vi seiler utenom organisert trening, og det er lite vind, så bruker verken mine barn, eller jeg vest. Først når det er frisk vind tar jeg på meg vesten i en jolle. Det gjør jeg av prinsipp for at de ikke skal få den tanken om at det er umulig å være i vannet uten flyteutstyr.

Hvorfor, fordi om det en dag kommer en kar å spør mitt barn om hjelp som krever en svømmetur, så skal ikke de nekte å gjøre det fordi de mangler en redningsvest.

Du kan lese hele blogginnlegget her.

TØFFING: Skip Novak er en type som liker seg i områder som er utfordrende.