Vestfjordbåtene inn i stilla

Det begynte med frisk vind opp mot ti sekundmeter utfra Nordskot. Men da båtene var halveis over Vestfjorden forsvant vinden helt.

Publisert

STORT BILDE: Det drøyde lenge før hovedfeltet av båter nærmet seg mållinjeni Kabelvåg. De mange som hadde møtt frem for å se innkomsten benyttet finværet til å slappe av og sole seg. Her ser vi hvite seil begynner å nærme seg i det fjerne.FOTO TIL HØYRE: Anton Borch, Tromsø, med Vestfjordpokalen.

Kabelvåg, Lofoten;

111 båter deltok i årets Vestfjordseilas, fordelt på tre LYS-klasser, tre turklasser og egne klasse for seilskuter, flerskrog, skøyter, samt både Åttringer og Fembøringer.

Det som så ut til å bli en rask overfart i strålende solskinn og nordøstlig vind, dabbet etterhvert helt av da hovedfeltet lå midtveis mellom Nordskot og Kabelvåg i Lofoten. Den eneste som rakk å krysse målstreken var One off-trimaranen «Hi5» med Kyrre Sollund, som brukte to timer og 41 minutter over fjorden.

«Beast» først av enskrogsbåtene

Det så lenge ut til at Bavaria 46 «Arctic Flyer» med Joar Gyltnes skulle komme først i mål av enskrogsbåtene, men gutta om bord, som kloke av etterpåklokskap fant ut at de hadde jublet over seieren litt for tidlig, måtte se seg slått av First 40,7 «Beast» med skipper Tom Lysø etter at båtene endelig fikk litt vind i seilene etter en lang stilleperiode rett før mål. First’n brukte fire timer og 24 minutter tvers over fjorden og vant klassen TUR 3.

Raskest av LYS-klassebåtene var Audun Mathiassen i Botin & Careet-båten«Hayabusa» fra Tromsø, som brukte fire timer og 47 minutter over fjorden og vant klassen LYS 3, dog med en noe lengre bane enn tur-klassebåtene. Båten, som er den eneste i sitt slag i Norge og tidligere konkurrerte med Kong Haralds «Fram », ble hentet fra Bergen etter fjorårets sesong.

Tromsø seilforening tok også seieren hjem i LYS 2, med Anton Borch i Dufour 34 «Marathi». Dette holdt også til at Borch fikk ta med seg Vestfjordpokalen hjem til Ishavsbyen.

Tungt å ro

Blant de tradisjonelle båtene vant i klassen for Åttringer «Spilbak» med Geir Wulff-Nilsen som høvdsmann, mens Odd-Arne Sandeberg og «Vågar» fra hjembygda Kabelvåg stakk av med seieren i Fembøring-klassen. 

Blant skøytene vant den gamle redningsskøyta «Svolvær» med skipper Sverre Kjelstrup til rors.

Mangelen på vind gjorde at Nordlandsbåtmannskapene måtte ty til årene for å komme raskest mulig til Kabelvåt. Dette ga naturligvis et fortrinn til de båtene som hadde nok mannskap til å bytte på underveis. Tilsammen valgte fem tradisjonsbåter å bryte, deriblant jentebåten «Hildringstimen», hvor eier Anders Øysnes og fem år gamle Brage var eneste mannfolk om bord.

– Når vi da i tillegg ikke har reserver til å dele på roinga fant vi ut at dette ville bli i tyngste laget, forteller jentene om bord, som ikke så ut til å deppe av den grunnen. Ikke minst var det populært at mintemann Brage fikk premie fordi han var regattaens yngste deltaker.

For resultater og mer info se hjemmesiden til Bodø seilforening.

Flere bilder fra starten og ankomsten i Kabelvåg vil komme på denne siden i løpet av uken.

Powered by Labrador CMS