Vil ha medaljefinale etter Gunder-metoden

Seilsportskommentatoren Matt Sheehan vil at man skal ty til radikale metoder for å vinne OL.

Publisert

Matt Sheehan er ikke noen hvem som helst innen internasjonal seilsport der han både kommenterer for TV og skriver i Yachting World. I tillegg til at han skriver tekniske artikler og båttester på et høyt nivå, er han også meget godt oppdatert på det som skjer på regattasiden. I en artikkel i Yachting World tar han til orde for at dagens medaljefinaler i OL og verdenscupsammenheng er passé og at det må mer radikale virkemidler til for å holde tritt med utviklingen i andre idrettsgrener.

Sheehan vil ha én finaleseilas bestående av de ti beste etter kvalifiseringen. Disse starter i den rekkefølge de er plassert på sammenlagtlisten, slik at hver båt får et forsprang på båten bak tilsvarende poengdifferansen. Ett poeng tilsvarer ett sekunds forsprang, og første båt i mål vinner regattaen.

I parentes bemerket kan man jo si at svakheten med et slikt system er vanskeligheten i å vektlegge poeng i forhold til tidsdifferansen. Er et sekunds differanse per poeng rettferdig? Det er også vanskelig å kontrollere at startintervallene er i samsvar med poengdifferansen. Hva gjør man for eksempel ved OCS?

Nye tanker

49er klassen har allerede innført et nytt format som ble praktisert nylig under klassens europamesterskap, som ble arrangert tidligere i september på Gardsjøen. Slik var programmet for denne regattaen:

  • Åpningsseilas - Langdistanse
  • Seks seilaser for å kvalifisere til gullfinale,
  • Ni seilaser for å plukke ut de 29 beste lagene i gullfinalen,
  • Finaleseilaser, med fire pluljer hver på syv eller åtte lag.
  • Etter tre seilaser møtes vinnerne av hver pulje i en finale med en seilas der vinneren blir europamester.
  • De øvrige plasseringer i denne finalen avgjør medaljefordelingen.
I tillegg har man i Norge praktisert det man har kalt superfinale siden ca 2000.  Formatet ble tatt i bruk under Lotus Cup for 49ers og innebærer at de tre beste lagene etter en serie kvalifieringsseilaser seiler inntil en av båtene har vunnet to seire. I likhet med begge de ovennevnte betyr dette at man for å vinne regattaen også må vinne den siste seilasen.

Powered by Labrador CMS