Francois Gabart på rekordjakt
Francois Gabart på rekordjakt

Vil lage soloregatta for 100 foterne

Interessen for 100 fots maxitrimaraner er stigende. Nå vil skipperne lage sin egen soloseilas jorden rundt

Publisert Sist oppdatert

Francois Gabart som tirsdag presenterte seg og seilprosjektet sitt for et interessert publikum i Stavanger Sjøfartsmuseum, fortalte at det ikke er bare rekordforsøk som står på programmet med den nye 100 fots trimaranen. Gabart har en fem års avtale med sponsoren, det franske forsikringsseiskapet MACIF. I løpet av perioden vil han være med og trekke igang soloregatta jorden rundt for maxitrimaranene.

Det er stor interesse for trimaranene på rundt 100 fot. 6-7 båter er allerede i omløp og flere byggeposjekter er underveis de neste årene. De fleste av disse er ute etter rekordene på de klassiske distanser jorden rundt og transatlantisk, men til årets tomannsseilas Transat Jaques Vabre seilas stiller fire båter, tre av dem på rundt 100 fot, den fjerde noe mindre. Dette blir ilddåpen for Gabarts nye trimaran og for anledningen får han med seg som coskipper Pascal Bidegorry, navigatøren på Dongfenglaget i det nylig avsluttede Volvo Ocean Race.

Francois Gabart vil bare seile en- og tomannsseilaser og har ingen planer om å stille opp på rekordforsøk som Jules Verne og som registrerer rekorden for fullt bemannede båter jorden rundt non stop. I tillegg til solorekorder transatlantisk, jorden rundt og på andre klassiske strekninger er det blant annet Transat Jacques Vabre som starter 25 oktober og går fra Le Havre til Itajai i Brasil, og Route du Rhum regattaene som gjelder.

Eierne av 100 foterne samarbeider nå om å etablere en soloregatta etter samme mal som Vendée Globe seilasen, en jorden rundt seilas med start og målgang på samme sted. Det forhandles med havner som Brest og Nice om å være start- og innkomsthavn til regattaen som skal arrangeres vinteren 2019/20, men i følge Gabard er det ikke enkelt å starte en soloseilas i Nice med all båttrafikken i Middelhavet og gjennom Gibraltar. Han håper at 6-8 store trimaraner blir å finne på startstreken i 2019.