Vil Oslo ha America’s Cup?

Et merkelig spørsmål, kanskje, men under World Yacht Racing Forum (WYRF), nylig avsluttet i Estoril, Portugal med Seilas til stede, blir det mye korridorsnakk. Da kommer slike spørsmål på banen.

Publisert

Bildet over fra paneldebatten om America's Cup, viser fra venste Löick Peyron, Bruno Troublé, Cam Lewis, Iain Murray og Richard Worth. Foto Mikkel Thommessen, Seilas

Her fattes ingen beslutninger, men i de to dagene symposiet varer møtes flere beslutningstakere i internasjonal seiling enn det gjør på en ukes ISAF-kongress. Innflytelsen på de styrende organer er åpenbar og mange ideer herfra ender senere på ISAF -delegatenes bord. Kanskje var det derfor ikke rart at seilunionens generalsekretær hadde satt av tid til å følge programmet og selv deltok i paneldebatten rundt seilingens fremtid som OL-gren.

En del av poenget med WYRF er foruten de interessante og aktuelle sakene som tas opp, at delegatene skal ha tid til å møtes. Derfor er det satt av god tid i frikvarterene mellom programpostene og under lunchserveringen slik at delegatene kan treffe dem de har nytte av å snakke med. Også på kveldstid er det lagt opp til at folk skal kunne bevege seg fritt og ikke være bundet opp i lange middager med fast bordsetting.

Nå ikke-seilende publikum

WYRF blir dermed en tenketank og kommunikasjonskanal for aktørene bak de viktigste regattaene. De fire ISAF special events, America’s Cup, Volvo Ocean Race, World Match Racing Tour og Extreme 40 var alle godt representert og problemstillingene som ble drøfter under symposiet knytter seg alle til disse og tilsvarende arrangementer. Vi fikk høre av Knut Frostad at Volvo Ocean Races fremste ambisjon er å nå ut til et enda større ikke-seilende publikum. Mark Turner vil lage rockekonsert når Extreme 40 katamaranene kommer til byen og America’s Cup folkene vil ta opp konkurransen med baseball og fotball om å bli størst Dette skal skape heltene i seilsporten. Eller kanskje det var omvendt. At heltene trengs for å få oppmerksomhet.

Mer forutsigbar

Seilsporten skal bli mer forutsigbar. Ikke når det gjelder å spå hvem som vinner, selv om det er få som ikke tror at Larry Ellison har skaffet seg et uslåelig teknologisk forsprang til 34 America’s Cup. Nei, det er når seilasene starter og når de avsluttes. Og man skal kunne følge mannskapene hele veien. Alle ombord skal være utstyrt med mikrofoner og minikameraer med HD kvalitet skal finnes i alle båtene. Der er vi allerede. Slike kameraer finnes og det til en fornuftig pris, til bruk både for proffe journalister og amatørseilere.

40 millioner

Og så til åpningsspørsmålet: Vil Oslo ha America’s Cup? Vi tror ikke det. Men det ble faktisk nevnt i Estoril som en realistisk mulighet at Oslo kunne få besøk av AC45 klassen allerede i 2011 dersom man la 40 kalde millioner på bordet. Da er det nok mer interessant med Extreme 40 i nattseilas i Bjørvika mens rocken dundrer fra Operataket til mindere enn en tidel av prisen. Men la oss vente til kulda slipper taket, VM på ski er over og sneen er borte. Da kan vi igjen begynne å tenke på Fjordbyen Oslo.

Les mer om hva som rører seg i internasjonal seilsport i Seilas 1/2011.

Powered by Labrador CMS