Vill og kostbar regatta

En båt sank, og fem båter brakk masten i Tjörn Runt. Vi gikk i steinene, og ødela gennakeren. Se video

Publisert

Bildet over: Slik endte regataen for oss. Vi broachet i trangt farvann, og fikk ikke tilbake styringen før vi gikk i steinene. Foto: Peter Gustavssson i blur.se.

Skal man vinne Tjörn Runt må man ta snarveier. Det betyr hårfin navigering tett inntil steinene. Når det blåser stiv kuling blir risikoen høy. Svenske Sjöraddningssällskapet fikk en travel lørdag. Heldigvis er det ikke meldt om personskader.

Mange uhell

– Vi har ikke full oversikt over skader og ulykker, bare tall fra Sjöraddningen, forteller Carin Kling, presseansvarlig under Tjörn Runt. De forteller at fem båter mistet masten. En båt sank, og to personer falt over bord. I tillegg var det fire båter som kullseilte. Hva slags båter dette var, kunne ikke Kling svare på.

Gjennom Djävulshålet

Jeg seilte om bord i «Gøy på vannet» en HP 1030 med Hans Pettersson som skipper. Han er lommekjent i området, men til tross for at man kjenner hver eneste stein, så må man ta det forsiktig. Vi var en av få båter som gikk gjennom Djävulshålet, kjent fra Youtube for to år siden. Filmen lyver. Det oppleves mye smalere enn hva man ser på film. Man må gå tett til steinen på styrbord i inngangen, og så legge seg over mot babord. Det er så smalt at du kand ta på steinene. Vi tjente ca 50 meter på snarveien, men tok en unødvendig stor risiko.

Så bunn på 2,8 meter

Ut fra flatholmen skulle vi passere en grunne på 2,8 meter. Her står sjøen rett inn. Båten foran klarte å komme forbi. Det var tørt land mellom bølgene. Vi tok ingen sjanser, og tok et raskt slag.

Båt til bunns

Akkurat her gikk Per-Erik Johansson ned med sin 606. Han er en meget erfaren seiler, og vant Pater Noster race tidligere i år.

– Båten fikk en brenning over seg og mannskapet ble skyldt over bord av bølgen. Vannet fylte båten. Den skal egentlig ikke kunne synke, forteller Kling. Mannskapet hadde rapportert om at roret hadde falt av, og at båten sannsynligvis hadde fått et hull i hekken. Båten ble stående på bunn med bare masten over vann. Det vil bli gjort et forsøk på å få hevet den, forteller presseansvarlig for regattaen.

I steinene

Selv kom vi velberget gjennom de villeste passasjene, men i fjorden mellom Orust og Tjörn inn mot mål gikk det gærent for oss også. Ved en feiltagelse hadde vi heist den største gennakeren. Det gjorde at vi seilte i over 15 knop, men det endte i en broach. Vi fikk ikke kontroll, og drev langsom mot steinene. Vi slapp fallet til gennakeren og storseilet, og klarte å holde båten unna steinene inntil en motorbåt fikk dratt oss ut.

Her er filmklipp vi tok under regattaen. Dessverre hadde vi annet å tenke på enn å filme under broachen.

Powered by Labrador CMS