Vinner alt han deltar i

Francois Gabart vant IMOCA 60-klassen i Route du Rhum på rekordtid.

Publisert

HOVEDBILDE: Francois Gabart kunne sprette champagnen etter å ha vunnet IMOCA 60-klassen. (Foto: A. Courcoux)

Francois Gabart (31), kjent for å ha vunnet soloseilasen Vendee Globe som den yngste noensinne, kom først i mål i IMOCA 60 (Open 60)-klassen i årets Route du Rhum. Det er tredje gang han stiller til start i en regatta i IMOCA 60, og det er tredje gang han vinner. Først vant han regattaen BtoB Brasil to Brittany, deretter Vendee Globe og nå Route du Rhum.

Ny rekord

Fredag kveld seilte Gabart over mållinjen i Pointe-a-Pitre i Guadelope med båten «Macif», og det etter å ha tilbakelagt den 3542 n mil lange distansen på 12 døgn, 4 timer, 38 minutter og 55 sekunder. Gabarts utseilte distanse var 3963 n mil noe som gir en gjennomsnittsfart på 13,54 knop.

– Jeg presset meg selv mer enn noen gang for å ta denne seieren. Nå er jeg veldig fornøyd med å være i mål og måten jeg gjennomførte regattaen på, sa Francois Gabart etter å ha kommet på land.

Han seilte den samme båten som han vant Vendee Globe med, en båt konstruert av VPLP/Verdier, og Route du Rhum var den siste regattaen hans i denne båten.

Lærer hele tiden noe nytt

– Jeg har ikke kunne gjøre det bedre enn med denne båten. Vi har seilt tre regattaer sammen og vunnet dem alle, men nå er samlivet vårt slutt. Mitt ønske var å gjennomføre Route du Rhum på den samme måten og med de samme følelsene som jeg hadde i Vendee Globe. Jeg gledet meg stort, det er en vakker ting å seile alene og jeg lærer hele tiden noe nytt, sa den franske soloseileren, som før han startet med IMOCA 60, hadde en karriere i Figaro II-klassen, den samme klassen Kristin Songe-Møller seiler i.

Neste gang Gabart blir å se på regattabanen, blir i flerskrog-klassen.

Søsterbåten nummer to

Snaue åtte timer etter Gabart kom landsmannen Jeremie Beyou i «Maitre Coq» i mål som nummer to, og de to er de eneste som foreløpig har kunnet sette foten på tørt land etter å ha forsert Atlanterhavet mellom St-Malo i Frankrike og Guadelope i Karibia.

«Maitre Coq» er søsterbåten til Gabarts «Macif», og Beyou og Gabart har vært sparringspartnere før Route du Rhum og i selve racet de to som kjempet om seieren, på samme måte som Armel Le Cleac’h og Gabart var det før og i Vendee Globe. Men så er også «Maitre Coq» den samme båten som Armel Le Cleac’h seilte i Vendee Globe.

Powered by Labrador CMS