AMERICA’S CUP: Flere av seilerne er tilknyttet ulike America’s Cup-lag.

VM på stylter

VM i Moth får det meste av annen seiling til å se traurig ut.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: I løpet av en seilas er det sjelden skroget er nede i vannet i VM i Moth.

VM i Moth foregår for øyeblikket i Australia, og deltagerlisten er spekket med seilere fra ulike America’s Cup-lag, tidligere og nåværende 49er-seilere og seilere med erfaring fra Laser- og katamaran-seiling. Moth-jollene har foiler, og all den stund America’s Cup neste gang vil bli avgjort av båter som flyr på foiler og har minst mulig berøring med vannflaten, er Moth-klassen blitt selveste lekegrinden for disse seilerne som vil samle seg mest mulig erfaring med denne typen seiling.

Deltagerlisten teller hele 158 seilere , og blant dem er det noen nordiske. Nils Åkervall fra Sverige er best av dem på en 48. plass, og han har etter to dagers seiling kvalifisert seg for gull-feltet. Det samme har landsmannen Martin Gravare, som er nr. 73 i det 79 båt store feltet.

Til gullfeltet har derimot ikke Sveriges store stjerne og America’s Cup-seiler, Fredrik Lööf, kvalifisert seg. Etter syv seilaser er han nr. 87. Fjerde nordiske seiler er danske Hans Rasmussen på 140. plass.

Seiling «down under»

En sak er at det er langt fra Europa til Australia, men såvel deltager- som resultatlisten forteller sitt tydelige språk om at en helt ny type seiling er såvel i medvind som fremgang syd for ekvator. Det er et stort flertall av seilere fra New Zealand og Australia. En stor deltager-nasjon er også USA.

Kampen om mesterskapet ser ut til å stå mellom newzealandske Peter Burling og australske Nathan Outterridge. Utfordrere er ytterligere tre australiere, og en av dem tør være godt kjent; Laser-seileren Tom Slingsby. Outteridge er regjerende verdensmester i Moth og tilhører det svenske Artemis-laget i America’s Cup, mens Peter Burling er tilknyttet Emirates Team New Zealand.

At Moth-seiling ikke er enkelt, forteller Burlings uttalelse etter dagens seilaser:

– De aller fleste opplevde å måtte svømme, krasje eller falle ned fra foilene i løpet av dagens seilaser.

16 land er representert i mesterskapet.