Martin Kamperhaug i sin nye båt

Kamperhaug kjøper 12 meteren «Sverige»

Vil sette den i seilbar stand og kappseile.

Publisert Sist oppdatert

Båtentusiasten Martin Kamperhaug har kjøpt den tidligere svenske 12-meteren «Sverige» av en tysk finansmann som har eid båten de siste årene. Båten får nå Strömstad som ny hjemmehavn.

– Jeg kjøpte båten fordi hun er utrolig vakker og en historisk båt fra 12 meternes storhetstid. - Min interesse i livet er å renovere gamle seilbåter og jeg har alltid ønsket meg en 12 meter og å kunne sette den tilbake til opprinnelig stand, sier Martin Kamperhaug hvis båtverft ligger på norsk side av grensen like nord for Strömstad.

Han har i mange år deltatt i kappseilaser i nordlige Bohuslän og synes det er en utmerket løsning at båten igjen får svensk hjemmehavn. – For det er i Sverige båten hører hjemme, sier han, - og det skal bli artig å delta i kappseiling med båten etter hvert.

12 meteren Sverige
12 meteren Sverige

I årene 1977 og 1980 var «Sverige» deltaker i kampen om verdens eldste og mest kjente seiltrofé, America's Cup, som da ble holdt av New York Yacht Club, som med jevne mellomrom forsvarte trofeet under seilas utenfor Newport på Rhode Island . Skipper ved begge disse anledningene var Pelle Pettersson, som også tegnet båten som ble bygget av Sweden Boats i Stenungsund i 1976. Og i dag, 43 år siden konkurransene i Newport, kommer Sverige hjem igjen og blir en blikkfang ved Strömstad Seilforenings klubbhus på Skurveskär i søndre havn.

Strömstads Seilforening håper at «Sverige» er på plass i Strömstad allerede i tide til å delta i årets første store seilas, Kostervalsen 27. mai. Martin med mannskap skal seile fra Kiel 23. mai for at "Sverige" skal komme frem i ide til Strömstad og Kostervalsen.

– Det føles veldig gøy og inspirerende at «Sverige» kommer til Strömstad og spesielt gøy at hun kommer til start i Kostervalsen, forbundets største kappseilas, sier Strömstad Seilforenings formann Jörgen Axelsson. Det vil være en fantastisk mulighet for alle å se henne under seil på nært hold.

– Vi gleder oss til å ha denne 20 meter lange historiske båten liggende i havna, sier kommunalråd Kent Hansson i Strömstad. Vi har tross alt en av vestkystens største gjestehavner og har nå en imponerende attraksjon ved innseilingen til havna.

Til Seilmagasinet sier Kamperhaug at dette ikke var det ideelle tidspunktet for å påta seg et nytt krevende restaureringsprosjekt. - Men man kan ikke aldri velge når et drømmeprosjekt dukker opp, sier han. Nå er han mest opptatt av NM i Halvtonn til helgen der det nå er 20 båter påmeldt.