Europamesterskap i mye vær

Vind og byger ga utfordringer for unge 29er-seilere i Tønsberg.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har jobbet med dette mesterskapet i tre år, forteller regattasjef Ole Rasmus Undrum. Regattaen har vært viktig for klassen i Norge som har rekrutert både fra optimist-klassen og fra RS Feva. 16 norske båter deltok, de fleste ferske i klassen. Ingen av de norske båtene har mer enn to sesonger. I Tønsberg deltar det lag fra 17 ulike nasjoner. Ikke bare europeiske. Her er det også seilere fra Singapore, Hong Kong og Australia

Viktig klasse

29er er lillesøsteren til 49er. 49er har nå også en litt mindre rigg egnet for junior og kvinner. 49er-klassen har utviklet dagens America’s Cup-seilere. Seilere som takler viktige valg i en voldsom hastighet. 29er-klassen er springbrettet til fremtidens seiling. 

Tre felt

De 88 båtene seilte i tre felt. De to siste dagene er feltene delt opp i gull, sølv og bronsjefelt. Dessverre var det ingen av de norske som klarte å kvalifisere seg til gullfeltet, men Jostein Aker og Jacob Undrum var svært nær. Om de hadde unngått kullseiling, så ville de klart det. Uflaks hadde de på siste seilas også. De ble disket etter en tett merkerunding hvor de hverken berørte merke, eller andre båter.

Fem norske båter klarte sølvfeltet. resten endte opp i bronsjefeltet. 

Gullet gikk til Pieter van Leigen and Daniel Bramevaar fra Nederland.  Sølvvinneren var også fra Nederland, Richard Schuurmans and Quinten Bramevaar, mens bronsjen gikk til Huw Edwards and Josh Dawson fra Storbritannia.

GULL: Pieter van Leigen and Daniel Bramevaar fra Nederland var best i EM.

Ustabilt vær

Det har blåst mye under hele mesterskapet som startet på fredag. Lørdag var vinden sterkest med hastighet opp mot 14 m/s. Det har også vært kraftige regnbyger. 29eren er en svært teknisk båt, men de norske seilere har klart seg godt i vindbygene. Siste dagen var vind og vær perfekt. 6-7 m/s gjorde at båtene plante, men uten å slite ut seilerne. 

Flere av deltagerne har bodd i telt på Fjærholmen. Noen bor på hotell, mens andre har skaffet husly gjennom AirBnB. 

 

Resultatene fra gullfinalen er langt ut på Tønsberg Seilforenings nettside. Du finner den her.  

Du finner flere bilder på SEILmagasinets Facebokkside.

SOMMER: Siste dag i EM viste seiling i Norge på sitt beste.