Sølvvinnere i Østerrike, Helene Næss og Marie Rønningen
Sølvvinnere i Østerrike, Helene Næss og Marie Rønningen

Tredje EM-medalje på rad for Næss og Rønningen

Helene og Marie greide ikke å stoppe de tyske jentene. Men sølvet kunne ingen ta fra dem.

Publisert Sist oppdatert

Få, om noen har en bedre EM-historie i 49er FX enn Helene Næss og Marie Rønningen som i dag tok sin tredje EM-medalje på like mange år. Gull i 2018, sølv i 2019 og i år. I årets mesterskap på østerrikske Attersee var det to båter som skilte seg ut, mesterne Tina Lutz og Susann Beucke fra Tyskland, som forsvarte seieren fra Kieler Woche tidligere i høst, og det norske laget med Helene Næss og Marie Rønningen.

Dagens første seilas ble startet allerede 0720 i dag morges i lett sørlig vind. De 30 beste båtene var samlet i gullfinalen der de tyske båtene tok vare på den knappe ledelsen de hadde før dagens seilaser. De norske jentene viste imidlertid en imponerende stabil serie under ekstremt krevende forhold.

– Vi er kjempefornøyde, sier trener Thomas Guttormsen.

– Jentene har tidligere slitt med å seile i vanskelige forhold, med pålandsvind og store skift. Vi har lagt ned et stort arbeid med akkurat denne biten i år. Vi visste at det ville bli sånne forhold her på Attersee, og at det vi hadde trent på ville bli testet for alvor denne uka. Og det ble det virkelig. Helene og Marie fikk det til i alle lseilasene, bortsett fra ett, så vi er virkelig fornøyde med hele prosessen, sier Guttormsen.

– Det ble tett, fortsetter treneren.

– Før siste dag var det bare to poeng mellom dem, og langt ned til resten. Vi var på vannet klokken halv syv i dag morges, mens det stadig var mørkt, og ventet på dagslys og vind ute på banen. Først ved halv elleve-tiden kom vinden, en tricky og ustabil sønnavind, og vi fikk to løp om formiddagen. Tyskerne var bunnsolide, med to andreplasser, men Helene og Marie klarte seg også fint igjennom, med 6 og 8. Så da var sølvmedaljen egentlig sikret.

På ettermiddagen kom solgangsbrisen, og dermed to løp under fine forhold. Den norske båten satset alt på gullet, og seilte et løp med høy risiko. Det gikk den gale veien, og førte til seriens eneste dårlige resultat, en 20. plass.

– Likevel var gullet stadig innenfor rekkevidde før siste løp, sier Guttormsen.

– Det manglet bare åtte poeng, og det går fort i dette feltet. Jentene kom foran, som de skulle, og det så lyst ut, de la fort fire-fem båter mellom seg og tyskerne. Men tyskerne hang godt på hele veien, og i mål manglet det dessverre fire poeng.

Nå går turen direkte til Cascais der det blir to ukers trening med andre internasjonale topplag, fire av verdens åtte beste lag skal trene sammen for å bli enda skarpere mot OL neste år.

Ungjentene Pia Dahl Andersen og Nora Edland endte som nummer 33, og og viste gode takter underveis. I dagens første seilas i sølvfeltet fikk de en fin 4. plass.

49er-debutantene Mathias Berthet/Alexander Franks-Penty fikk en flott avslutning i sølvfeltet i dag, med 2. og 3. plass i to av seilasene. Samlet ble det 36. plass. Tomas Mathisen/Jesper Nilsen sluttet som 41, men deltok ikke i siste seilas.

I Nacra 17 ble det 22. plass sammenlagt til Nicholas Fadler Martinsen/Martine Steller Mortensen.