MOT OL: Helene Næss og Marie Rønningen seiler med stø kurs mot OL, der de vil være blant Norges fremste medaljekandidater. I prøve-OL i 2019 vant de sølv.

OL-jentene utfordrer gutta i 49er NM

For første gang siden 2004 seiles det NM i 49er-klassen. For å få nok båter stiller Helene Naess og Marie Rønningen med gutterigg.

Publisert

Til helgen braker det løs på Fjærholmen utenfor Tønsberg med Norgesmesterskap i 49er og 29er. Syv båter er påmeldt i 49er-klassen, som også er OL-båt for menn. Jentene seiler 49erFX som er sammen båt, men med en annen rigg, tilpasset en lavere mannskapsvekt. Under NM vil Helene Naess og Marie Rønningen forsøke seg med mer duk. Naess og Rønningen ble tatt ut til OL, og er i verdenstoppen.

Pia Dahl Andresen og Nora Edland blir den andre jentebåten i feltet, men de skal seile med FX-riggen.

Tøffe forhold

Regattaen som starter på fredag kan bli tøff på lørdag, om vindprognosene slår til. Fredag kveld kommer det et lavttrykk med mye vind og regn. Lørdag er det meldt kuling på Færder.

Helene Naess og Marie Rønningen vil ha en fordel av å seile i kjent farvann, men vil slite med kroppsvekt i mye vind.

God rekruttering

Det er 19 båter påmeldt i 29er-klassen, rekrutteringsbåten til 49er. Her seiler gutter og jenter om hverandre, og av de 19 påmeldte er åtte rene jentebåter, åtte rene guttebåter, og resten blandingslag.

– Vi opplever at vi er på gang med noe, og det er startet opp noen nye spennende 49er og 49erFX lag i 2020. Det skal bli spennende å følge disse fremover, forteller Niclas Fure til SEILmagasinet. Han er leder for 9er-klubben. Amailie Wang og Fredrikke Foss er to jenter som tar steget opp til 49erFX til høsten.

POPULÆR: 29er er en attraktiv, men krevende jolle.