SJØSATT: AC40 er en 40-fots utgave av båtene som benyttes i Americ's Cup.
SJØSATT: AC40 er en 40-fots utgave av båtene som benyttes i Americ's Cup.

America's Cup for dame- og ungdomslag

Konseptet klart, men America's Cup blir ikke alene om å kjempe for foilernes gunst.

Publisert Sist oppdatert

I tillegg til den 37. America's Cup utgjør 2024 Women's America's Cup og Youth America's Cup, hver med opptil 12 lag en del av arrangementene i Barcelona, Youth America's Cup starter 19. september og Women's America's Cup 3. oktober.

Begge seriene begynner med en uke trening for lagene før de to gruppene starter sine konkurranser. Med like AC40-båter består disse av en kvalifiseringsserie med fleetrace der de to beste lagene går til finale der vinneren i en seilas blir den endelige vinner.

Youth America's Cup har finalen samme dag som America's Cup Challenger-finalen 2. oktober – og vil bli kjørt mellom finaleseilasene – mens America's Cup-finalen for kvinner vil bli avholdt 16. oktober da det er planlagt to America's Cup seilaser og igjen mellom disse seilasene.

Påmeldinger er begrenset til én per land i hver av klassene, For ungdomsarrangementet må mannskapet være 25 år og under. Hvert av de bekreftede lagene for den 37. America's Cup er pålagt å stille med et lag i begge klasser. I tillegg til de fem påmeldte America's Cup-lagene, vil invitasjoner til å konkurrere være tilgjengelige for opptil syv lag som representerer seilforeninger fra andre land enn de som er representert av en konkurrent i den 37. America's Cup. Imidlertid er kun én påmelding per land tillatt.

AC40 seiles av fire mannskaper som sitter på hver side av skroget. Mannskapet beveger seg ikke rundt båten, så det forventes at to av mannskapet vil dele roroppgavene som alternerer avhengig av halser, og de to andre mannskapet vil kontrollere seilene.

Påmeldingsavgifter for inviterte lag til å konkurrere varierer fra $61 000 til $80 000 USD. Potensielle påmeldinger kan sendes inn fra 1. november 2022 til 30. juni 2023 med arrangørene som har til hensikt å publisere en fullstendig påmeldingsliste innen 1. mai 2024.

Konkurrerende eller supplerende?

Parallelt med Youth America's Cup arbeider italienske Ruca Rizzotti med sitt Youth Foiling World der all foilerne samles i en pågående serie over hele året. Her ligger det også godt tilrette for norsk deltakelse i 69f, Waszp og Q-Foil. Serien er i emning, men backing fra America's Cup, SailGP og store sponsorer tyder på at dette kan bli stort.

Rune Jacobsen som vet mer om begge disse en noen, blir vår neste lørdagsgjest.

JOLLE: Waszp-klassen er godt etablert i Norge.
JOLLE: Waszp-klassen er godt etablert i Norge.
KJØLBÅT: 69f er en annen klasse i Youth World Series. Her har Alexander Ringstad et prosjekt, men han er for gammel for Youth Foiling.
KJØLBÅT: 69f er en annen klasse i Youth World Series. Her har Alexander Ringstad et prosjekt, men han er for gammel for Youth Foiling.

.