Inneholder kjøpslenker

SUP-brett er supert for å utforske skjærgården når du ligger fortøyd i havn.
SUP-brett er supert for å utforske skjærgården når du ligger fortøyd i havn.

Utvid seilferien med SUP-brett

Med padlebrett kan du utforske skjærgården på sommerens seiltur, og få litt trim på kjøpet. Her er noen tips til valg av brett samt lenker til nettbutikker som selger SUP-brett.

Har du et SUP-brett, en god våtdrakt og tilgang til isfritt vann, er det ingenting i veien for å ta en tur på fjorden allerede nå. Flere nettbutikker har kampanjer på slike brett nå om våren.

SUP – eller Stand-Up Padleboarding – blir stadig mer populært her til lands. Det er både morsomt og fint å padle stående på et brett mens du glir lydløst på vannet. SUP krever verken forhåndskunnskaper eller veldig mye utstyr, og det passer perfekt for alle som trives på vannet, både unge og eldre, selv om det kan føles litt ustødig i starten.

SUP passer like bra på mindre innsjøer som langs holmer og skjær. Det er svært godt egnet for flatt vann, men det er også fint for surfing på dager med bølger. Det er lett å bli overrasket over hvor enkelt det er å tilbakelegge relativt store avstander, og det er god trening, både for styrken og balansen.

Selve brettet minner mye om de bredeste seilbrettene, men er lettere og mer stabile. Risikoen for å falle i sjøen ufrivillig er derfor svært liten, noe som gjør sporten mer helårsvennlig enn for eksempel brettseiling og surfing.

Oppblåsbare SUP-brett gjør det mulig for båtfolk å pakke vekk brettene på transportetapper, for å blåse dem opp og utforske skjærgården når båten ligger fortøyd i havn.

Her finner du utvalg av SUP-brett hos Seatronic

Ulike varianter av SUP-brett

Det finnes flere ulike varianter av SUP-brett å velge mellom, og for en nybegynner kan det kanskje være lett å gå seg vill på markedet, så her får du en rask gjennomgang av ulike typer brett.

Prisen varierer fra et par tusen kroner til 15 000 kroner og oppover. I prisklassen 2000 til 6000 kroner får du oppblåsbare brett og brett laget av rimelige materialer. I prisklassen 6000 kroner til 15 000 kroner finne du både oppblåsbare brett og lettere og hardere brett bygget i epoxy. Et SUP-brett rundt 10 000 kroner holder som regel høy kvalitet. Brett i prisklassen over dette henvender seg som regel til de mest erfarne og kresne padlerne.

Med SUP-brett kan seilturen bli morsommere for barna.
Med SUP-brett kan seilturen bli morsommere for barna.

De dyreste brettene er neppe de som egner seg best for frakt om bord i båt. Karbon og epoxy er harde og stive materialer, som ikke så lett absorberer slag og støt.

Generelt sett vil oppblåsbare SUP-brett være et godt valg for deg som ønsker en enkel og bærbar løsning til en rimelig pris, mens stive SUP-brett vil være mer egnet for de som ønsker bedre ytelse og stivhet, og som er villige til å investere mer penger og tid i vedlikehold og oppbevaring.

Bruksområder for SUP-brett

Når det gjelder bruksområder, vil oppblåsbare SUP-brett være egnet for en rekke forskjellige aktiviteter, inkludert rekreasjon, touring, yoga, og surfing i mindre bølger. Stive SUP-brett vil være mer egnet for racing, surfing i større bølger, og for de som ønsker å utføre tekniske triks og manøvrer på vannet.

Det er også verdt å merke seg at det finnes en mellomting mellom oppblåsbare og stive SUP-brett- såkalte hybride SUP-brett. Disse brettene har en oppblåsbar kjerne med et stivt skall på utsiden som gir ekstra stivhet og stabilitet. Hybride SUP brett kan være et godt valg for deg som ønsker et brett som er lettere å transportere og oppbevare enn et stivt brett, men som også har mer stivhet og stabilitet enn et vanlig oppblåsbart brett.

Det finnes butikker som har spesialisert seg på vannleker og surfeutstyr, som Kajakk & Fritid, Ski og Surf og Surfesjappa. I denne artikkelen lenker vi inn til båtutstyrsbutikkene Maritim Båtutstyr og Ahoy, som begge tilbyr et utvalg av SUP-brett i den rimeligere prisklassen.

Oppblåsbare SUP For båtfolk kan oppblåsbart SUP-brett være aktuelt. Dette er mer allsidig og praktisk med tanke på blant annet lagringsplass og transportering. Til tross for at brettene er oppblåsbare er de holdbare, og de tåler en god trøkk. De har mange av de samme egenskapene som de harde brettene, men ulempen er at de er noe mer ustabile.

Husk flyteplagg når du skal ut på padletur. Våtdrakt kan også være kjekt å ha.

Her finner du flytevester hos Seatronic.

Allround SUP

Et allround SUP-brett er et perfekt for nybegynnere. Brettene kan brukes av hele familien og i de fleste typer av vann. Disse brettene har gjerne en lengde på 9-12 fot (3-4 meter), og måler 28-32 tommer (70-85 cm) i bredden. Allround-brettene har en bredere form, og er noe lengre og tykkere enn mer spesialiserte brett. De passer like godt på flatt vann som lek i bølger.

Race SUP

Et Race-brett er godt egnet for flatt vann og for den som ønsker å oppnå høyere hastighet på vannet. Racing-brett har en lengre og spissere front og de er smalere. Racing-brettet er ikke like godt egnet for nybegynnere, da de gjerne er mer utfordrende å balansere på.

Touring SUP

Et Touring-brett er perfekt for litt lengre turer i forskjellige typer av farvann. Touring-brettene har gjerne en spissere front og lengre dekk, og er designede for å gli jevnere gjennom vannskorpen. Touring-brettene er også godt egnede for nybegynnere, da de ofte er forholdsvis lette å balansere på.

Wave/Surf-SUP

Et Wave/Surf-brett er spesielt designet for dager med surfebølger. Surfe-SUP er kortere, og har smalere front og bakende for å gjøre dem mer manøvrerbare i bølgene. Dette gjør dem samtidig mindre stabile og vanskeligere å styre på flatt vann, enn større brett.

Velg rett åre

Du kommer ikke langt på et SUP-brett uten en åre. Valg av rett åre kan gjøre stor forskjell. På markedet finnes det årer av aluminium, plast, glassfiber og karbon. Årene finnes i todelte, tredelte og faste lenger.

For en nybegynner, eller for den som bruker touring-brett, kan en mindre åre være ideelt, da det gjerne padles over en lengre strekning. Bredden på bladet påvirker fremdriften, så jo større blad, jo kraftigere tak i vannet. Store og tunge årer kan gjøre at du raskere blir sliten i armene, og i verste fall kan det gi belastningsskader.

En åre i aluminium kan være føles stiv og tung sammenlignet med enkelte andre årer, men den er også mer holdbar. En åre av karbon er gjerne mer fleksibel og lett. Med todelte eller tredelte årer kan lengden justeres og tilpasses hver enkelt. Dette kan være spesielt praktisk dersom flere i familien skal bruke samme brett og åre.

Det er også praktisk med tanke på transport, da de kan kortes helt ned og deretter ta mindre plass i båten eller bilen. Valg av lengde på åre kan beregnes ut fra din egen høyde. Et godt utgangspunkt er at åren skal være litt lenger enn din egen høyde.

Her finner du utvalg SUP-brett hos Seatronic

Noe å tenke på ved valg av SUP-brett

  1. Størrelse: Størrelsen og formen på brettet er viktig for stabilitet og manøvrerbarhet. Lengre brett er raskere og mer stabile, mens kortere brett er lettere å manøvrere. Bredden på brettet vil også påvirke stabiliteten. Hvis du er nybegynner, kan det være lurt å velge et bredere og lengre brett som gir deg god stabilitet.
  2. Materialer: De fleste SUP-brett er laget av enten glassfiber, epoxy eller oppblåsbart materiale. Hver type materiale har sine fordeler og ulemper. Glassfiber og epoxy er vanligvis mer stabile og gir bedre ytelse, mens oppblåsbare brett er lettere å transportere og lagre.
  3. Bruksområde: Tenk på hva du kommer til å bruke brettet til. Hvis du planlegger å bruke det på innsjøer eller rolige elver, kan et bredt og stabilt brett være ideelt. Hvis du planlegger å bruke det i havet, kan et mer smalt og raskt brett være bedre.
  4. Vekt: Vekten på brettet vil påvirke hvor lett det er å transportere og lagre. Generelt sett er oppblåsbare brett lettere og mer praktiske å transportere.
  5. Pris: Prisen kan variere mye avhengig av størrelse, materiale og kvalitet. Sett et budsjett og velg et brett som best passer dine behov.
  6. Tilbehør: Sjekk om brettet kommer med nødvendige tilbehør som padleårer, leash (sikkerhetsreim), finner osv.
  7. Det er også viktig å følge anbefalingene fra produsenten når det gjelder vektbegrensninger og andre spesifikasjoner for brettet. De fleste oppgir anbefalt brukervekt på brettet.

Affiliate

Denne saken er skrevet som innhold av SEILmagasinets redaksjon. Kommersielle lenker i artikkelen henviser til aktører som betaler for eventuelt salg gjennom artikkelen, og som dermed finansierer vårt redaksjonelle arbeid, gjennom affiliate-lenker. Redaksjonens oppdragsgiver er leserne, og vi følger Vær-Varsom-Plakaten og Redaktørplakaten.