Katastrofe for «American Magic»

Oppkjøringen mot America’s Cup har vært full av dramatikk. USA var nær ved å miste sin båt.

Publisert Sist oppdatert

America’s Cup World Series før jul var sørgelig for Ineos Team UK og Ben Ainslie, som tapte alle sine dueller. Regattaen samlet alle fire deltagerne for første og eneste gang. I januar startet Prada Cup, en regatta mellom Ineos Team UK, Prada Pirelli og American Magic, hvor vinneren får møte Emirates Team New Zealand i America’s Cup.

American Magic var favoritten før Prada Cup, og var det eneste laget som slo New Zealand før jul, men mye skjedde i løpet av desember. Ineos Team UK hadde gjort store bytter, og hadde trent inn nye manøvre. Ben Ainslie fremsto i en helt annen klasse, og vant alt i første og andre runde, mens Dean Baker i den amerikanske båten tapte alle.

KAST: Vinden økte fra 18 til 22 knop i et kast, akkurat da båten skulle falle av.
Takeoff: Når foilen på roret svikter søker skroget seg mot himmelen.
KULLSEILING: Da båten la seg over, havnet mannskapet i le under storseilet.
HULL: Et digert hull skapte dramatikk
SYNKER: Den 75-fots lange regattabåten var nær ved å synke etter kullseilingen.

I siste seilas i andre runde hadde Dean Baker og co gjort mye riktig, og ledet da de rundet toppmerket for siste gang, og satte kurs mot mål. Da kom det også et kraftig vindkast. Løygangen til storseilet var alt trimmet til le, men det hjalp ikke å slippe ut storseilet, fordi det ble stoppet av akterstaget. Halve mannskapet havnet i sjøen, under storseilet, men det var raskt klart at alle 11 var uskadet. Verre var det med båten.

Det er krevende å baute ved kryssmerket, og så falle av. Storseilstrimmer Paul Goodison ønsket å runde det andre merket, mensDean Baker ignorerte rådet, og tok et mer kritisk valg.

En kullseiling har tidligere vist seg ganske udramatisk, men denne gangen endte «Patriot», den amerikanske båten, med et digert hull i forskipet. Da båten ble rettet, var det bare så vidt den fløt. Mannskapet heiste en bøye i mastetoppen, for at den lettere skulle spores på havets bunn.

Båter fra andre lag kom til, og ved å legge et klede rundt hullet, samt lense båten med kraftige pumper fra brannvesenet, ble båten berget.

Lagets leder Terry Hutchinson utalte at det var båtens indre forsterkninger som kappet hullet i skroget når dette landet på siden etter en flyvetur.

«American Magic» fikk ikke gjennomført innledende rundt av Prada Cup. Den vant Ineos Team UK, og fikk en direkte plass i finalen av Prada Cup. I seminfinalen vil USA møte Italia, men uten treningen og oppkjøringen de burde ha fått.

Mye har skjedd på kort tid før, så «American Magic» kan ikke avskrives, selv om Ineos Team UK virker som den sterkeste utfordreren nå. Båten var på vannet etter ni intense døgn.

Det amerikanske laget lykkes ikke i semifinalen av Prada Cup, og tapte 4-0 mot Italia. American Magic var dermed det første laget som røk ut av cuppen.

STERK: Ineos Team UK gikk fra zero til hero etter juleferien.
Emirates Team New Zealand racing during Race 1 of the PRADA Christmas Race. Te Rehutai