Hva er best?

Skal America's Cup tilbake til deplasementsbåter eller er foiling kommet for å bli?

Publisert Sist oppdatert

Finalen i America's Cup 2021 starter i Auckland 6. mars, der pokal forsvarer Emirates Team New Zealand møter utfordreren Luna Rossa Prada Pirelli teamet fra Italia. Etter spennende og tildels dramatiske kvalifiserings seilaser gjennom Prada Cup, tegner årets seilaser til å bli svært spennende der svært få tør å spå utfallet. Samarbeidet mellom rormennene Jimmy Spithill og Fransesco Bruni i det nederlagsdømte tospannet bak rattene på den italienske båten har vist seg å fungere tross dystre spådommer, og duoen klarte gang på gang å utmanøvrerer tidenes olympier Sir Ben Ainslie i Prada Cup startene.

Start avgjørende seilas America's Cup 2007
Start avgjørende seilas America's Cup 2007

Starten avgjorde

Det viste seg da at den som vant starten greide å holde ledelsen gjennom hele seilasen og til stor skuffelse for publikum kunne de foilene 75 foterne ikke by på et eneste skifte i ledelsen i løpet av de åtte seilasene som ble gjennomført. Banen har vist seg å være for smal til at seilerne kunne dra fordel av vindkantringer underveis, og seilasene ble følgelig lite spennende å følge til tross for et erfarent kommentator team avført av Ken Read og Shirley Robertson.

Bedre før?

Dette har fått flere til å spørre om det tross alt ikke var bedre før, med 12 metere og IACC klassen som utkjempet jevne seilaser med stadige lederskifter. Vi har bladd i gamle videoer og funnet frem den siste seilasen i America's Cup i Valencia i 2007 der det var spenning til siste slutt. Det ryktes at italienerne, dersom de vinner i Auckland, vil tilbake til vanlige monohull og sńakker om en forstørret TP52, men både New Zealand og Storbritannia synes å ville satse videre på AC75 klassen på foiler.

Hva synes våre lesere etter å ha sett videoen fra 2007?

SeilTV med forhåndsomtale før finalen

Seilmagasinets America's Cup team med Christian Løken, Axel Nissen-Lie og Mikkel Thommessen treffes på SeilTV onsdag 4. mars klokken18.00 med forhåndsdekning av finalene som starter klokken 0400 6. mars. Her kommer kommentarer og intervjuer som forhåpentlig vil gi innsikt før seilasene.