Emirates Team New Zealand Te Rehutai vant første seilas om America's Cup, men ikke andre
Emirates Team New Zealand Te Rehutai vant første seilas om America's Cup, men ikke andre

Uavgjort etter første runde

Umulig å si hvilken båt som er raskest av America's Cup-finalistene etter de to første seilasene.

Publisert Sist oppdatert

Igjen skulle det vise seg at startene ville avgjøre utfallet av seilasene mellom to jevne båter. Ryktene om Emirates Team New Zealands enorme hastigheter viste seg å være sterkt overdrevne, og derfor var vi vitne til to jevne seilaser der båten som vant starten fikk et overtak det var vanskelig å utligne.

Første seilas

Starten gikk til Pete Burling og Emirates Team New Zealand til tross for at Jimmy Spithill forsøkte å luffe og påføre konkurrenten en straff. Derfra så vi to jevne og meget velseilte båter der ingen gjorde synlige feil. Hjemmefavorittene ledet hele veien med forsprang på mellom 14 og 30 sekunder. I mål van Emirates Team New Zealand 31 sekunder foran etter en seilas som ikke egentlig ga noe klart svar på hvilken båt som var raskest.

Andre seilas

Her ble rollene reversert. Luna Rossa Prada Pirelli tok starten og passet deretter på sin konkurrent. I en seilas der ingen av lagene gjør synlige feil og det er lite farts differanse mellom båtene, vil den som leder alltid ha en liten fordel. Fordi banen er så smal er det heller ikke lett å plukke opp vindkantringer på fløyene. Den italienske båten maktet derfor å ta vare på ledelsen som var mellom 12 og 25 sekunder ved merke rundingene. I mål var differansen syv sekunder.

Første dag, to seilaser om America's Cup

Umulig å konkludere

Etter to seilaser er det vanskeligere enn noen gang å spå utfallet av disse America's Cup seilasene. Emirates Team New Zealand har foiler som er cirka 30 prosent mindre enn italienernes og er derfor mer sårbare i manøvrene. Dette kompenserer de ved å ha et lite farts overskudd i rett linje og dersom ingen av lagene gjør feil, hvilket vi har sett i dag, vil den som vinner starten som oftest også komme først i mål. Det er talende at Luna Rossa Prada Pirelli vant ni av til seilaser i Prada Cup og at det ikke har vært bytte av ledelse i noen av seilasene. Slik kan det bli i selve America's Cup finalen også.

I morgen er det hviledag i Auckland før seilasene fortsetter for fullt fredag og fortsetter inntil et av lagene har syv seire. Det kan bli spennende dager for den seiler interesserte.