America's Cup

Team New Zealand første 75 foter på vannet

Den første AC75 fikk navnet «Te Aihe», Dolfin på Maorispråket.

Publisert Sist oppdatert

En stor forsamling med sponsorer, leverandører, teammedlemmer, deres familier og politikere inkludert statsmininister Jacinda Ardern foruten et stort publikum var samlet ved Emirates Team New Zealand base da lagets første America's Cup båt "Te Aihe"ble sjøsatt i  Auckland. igår

Nvnet «Te Aihe» (Dolfin) er basert på whakatauki ordtaket: “Mā te Aihe e tuitui ai i te ngaru moana, mā te Rangatira e tuitui ai i te tangata”. "Som dolfinen beveger seg i flokk i havet vil lederen samle sin flokk”.

America's Cup 2021

Dette var den første AC75 som ble sjøsatt av et av de fem lagene som skal delta i Auckland 2021. Utfordrerne Luna Rossa of Italy, INEOS Team UK, American Magic og Stars + Stripes Team USA skal kjempe om retten til å utfordre Team New Zealand for The Auld Mug.

Båten ble døpt 7.35 am lokal tid 6. september av Marcus Gerbich, medlem av Motor Neuron Disease Association, som laget støtter. 

Det er beregnet at det tok 100,000 timer av 65 personer å designe og bygge båten. For første gang bygger Team New Zealand sin båt i en produksjonshall spesielt satt opp spesielt for dem på Auckland's North Shore.

TNZ sjefen Grant Dalton sa det var en nervepirende stund for ham da båten ble løftet for første gang. - Det er følelsesmessig stressende for oss etter så lang tid å se båten løftet opp på denne måten. Det regnet, noe jeg har hørt betyr lykke. Seremonien er heldigvis lavmælt og det er slik vi ønsker det, sier Dalton.  

Trent på simulator

Team New Zealands skipper Peter Burling er utålmodig og gleder seg hemningsløst til å ta skrittet fra den virtuelle verden til vrkelighet etter flere måneder på en state-of-the-art simulator. Nå skal det bli seiling ved første anledning.

 

Mye av arbeidet til å begynne med skal gå til å kalibrere båten etter data vist på simulatoren og til å forstå hvordan kreftene kan brukes til maksimum effekt på en båt man til nå ikke har sett maken til. 

Emirates Team New Zealand AC75
Emirates Team New Zealand AC75