INEOS Team UK vil sloss for en plass i America's Cup finalen

Spennnende helg i Auckland

Prada Cup finalene starter lørdag morgen uten klar favoritt.

Publisert Sist oppdatert

INEOS Team UK er ubeseiret hittil i Prada Cup og gikk direkte til finalen etter første runde. Motstanderen Luna Rossa Prada Pirelli måtte gjennom en ny runde mot American Magic før det italienske temaet nå er klare for å møte britene i kampen om å få seile i selve America's Cup finalen mot Emirates Team New Zealand som starter 6. mars.

Finaleseilasene i Prada Cup starter 0400 natt til lørdag og går til en av båtene har vunnet syv seilaser. Det skal seiles to seilaser daglig. Selv om INEOS Team UK så langt er ubeseiret siden nyttår, er det ventet en tøff kamp mot italienerne som viste stor fremgang i matchene mot American Magic i forrige runde der de vant 4-0.

AC75 båtene er fremdeles nye og ukjente for seilerne og læringskurven er bratt. Utviklingen siden seilasene før jul har vært enorm hos alle lag, og det vil være uvisst hvor langt båtene er kommet på stigen når de møtes lørdag morgen. Ett synes i hvert fall sikkert; INEOS og Luna Rossa er ikke de samme båtene som sist lagene møttes.

Vindforholdene kan være kritiske

Å dømme etter yr.no skal det være lett vind i Auckland lørdag, med vindhastighet på rundt 8 knop. Det er bare 1.5 knop over minimumsgrensen på 6.5 knop og kan være et område der britene er sårbare. Uansett er det vindforhold der båtene kan få problemer med å komme opp på foilene, noe som kan være avgjørende for utfallet. Arrangøren besluttet i dag å sett ned maksimumsgrensen fra 23 til 21 knop av sikkerhetsmessige hensyn. Fra søndag av er det meldt 14-16 knops vind og ideelle seilerforhold.

62 knop på trening

Mens utfordrerne får matchtrening gjennom å kappseile må forsvarerne Emirates New Zealand trene på egen hånd. Det hindrer dem ikke i å forbedre båten og etter sigende skal den new zealandske båten ha oppnådd 62 knop under trening på Hauraki Bay, bå banene utenfor Auckland.

Vil flytte America's Cup?

Før de 36. seilasene om America's Cup er avgjort snakkes det allerede om en ny vertsby for de 37. seilaser. Ryktene om flyttingen av cup-seilasene har vakt stor oppmerksomhet ettersom regjeringen i New Zealand og byen Auckland har lagt ned store pengebeløp i arrangementene som en del av markedsføringen av New Zealand som turistdestinasjon. På grunn av de strenge restriksjonene rundt Covid19 har man fått lite igjen for investeringene i år, og mange mener det er lite lojalt av seilerne nå å true med å flytte seilasene. Nå viser det seg at det ikke er selv AC regattaen det er aktuelt å flytte, men at det er vertsbyer til en verdensturné det nå inviteres til. En serie regattaer planlegges etter 2022 i midtøsten, Europa, USA og Asia og skal bringe liv i drømmen til Larry Ellison og Russell Coutts om en global serie.

https://www.americascup.com

Ny challenger of record

Emirates Team New Zealand har allerede inngått en avtale med INEOS Team UK som blir den neste challenger of record, hovedutfordrer, om de skulle lykkes med å forsvare pokalen i mars. Forholdene mellom New Zealand og dagens hovedutfordrere fra Italia er forsuret etter at italienerne har erklært at de vil gå inn for en deplasementsbåt skulle de vinne pokalen. Både England og New Zealand ønsker å fortsette i den nye AC75 klassen.

Hvor følger man seilasene?

Finaleseilasene i Prada Cup kan følges på internet. Produksjonen fra seilasene med kommentarer fra Ken Read og Shirley Robertson legges ut direkte fra kl. 0400 hver dag på youtube, og det er i tillegg mulig å følge seilasene på https://www.facebook.com/SailingIllustratedBlog fra kl 0345 hver dag, der man i tillegg får med Tom F Ehman og hans gjesters kvalifiserte kommentarer.

Torsdagens pressekonferanse i Auckland