HH Skagen Race

SOLO: Christer Lie seilte alene i Arcona 430, og var en av de første i båtene mål.

Ble presset av ett lasteskip

Christer Lie seilte solo til Skagen og fikk merke skipstrafikken før målgang. 

Publisert Sist oppdatert
START: Christer Lie seiler en Arcona 430. En stor båt for soloseiling.

– Jeg var veldig usikker på kursen til lasteskipet, og på grunn av spinnakeren, så hadde jeg ikke så mange muligheter for kursendring. Jeg valgte derfor å berge spinnakeren for å legge om kursen, forteller Christer Lie som var første soloseiler i mål, og var også en av de første båtene inn  til Skagen. 

– Jeg lå lenge som første båt i feltet, men båtene bak fikk østadreiningen før meg som gjorde at jeg tapte litt, forteller Lie. Han seiler en stor båt alene, en Arcona 430. Han kom kjapt ut i fjorden, og hadde lenge vind, men båtene nærmere land fikk den tidligere på morgenkvisten. 

Mye håndtering

Christer Lie fikk merke at han har en stor båt. Båten er satt opp med en kryssfokk som blir snau i så lett vind, han seilte derfor med en Code 0 som han kan skjære opp mot 30 grader med. 

– I hvert slag må jeg rulle inn det store seilet. Det er alt for mye krefter, så jeg ruller ut fokka først, slik at jeg kan rulle inn det store seilet i le av fokka. Etter slaget ruller jeg det ut igjen, og ruller så inn fokka. Det blir noen slitsomme minutter, forteller Lie på telefon fra Skagen. Der har han mer plass enn noen annen, alene i en 43-foter. 

20 minutter på øye

Christer Lie fikk også litt søvn på vei til Skagen.

– Etter Brofjorden seilte jeg videre med Code 0 på en skarpere kurs enn alle andre. Da benyttet jeg sjansen til 20 minutters søvn. Etter det satte jeg spinnaker og satte kurs mot Skagen, forteller Lie. 

Det er viktig å være skjerpet, ellers er det lett å gjøre feil. Shothandseiling gir kunnskapen og øker sikkerheten for turseiling. 

Få har like mye erfaring med soloseiling som ham. De siste somre har han seilt langt, Grønnland, og Svalbard, og store deler av turene har han vært alene i båten. 

I skrivende stund er det bare to båter i mål i singlehanded-klassen, som Lie foreløpig leder.

Rotet seg bort

Eira Naustvik seiler alene i Sunfast 3200 «Cruella Devil». Hun mener hun har gjort alle feile som kan gjøres etter å ha rundet merket på svenskekysten. Der lå hun imponerende langt fremme. 

– Ble liggende to ganger i vindstille, og fikk ett vindskift som brakte meg nord for Skagen. Har måtte krysse meg inn mot strømmen i lite vind i mange timer, melder Naustvik som ikke vil true Lies plassering i soloklassen. 

 

I skrivende stund er det bare 60 båter av 182 deltagende som har gått i mål i Skagen. Du finner resultatlisten her. 

VEIVALG: Eira Naustvik mener hun tabbet seg ut på siste strekk mot Skagen.
SKAGEN: Christer Lie har god plass i sin 43-foter.