SIST I MÅL: Mark Sinclair startet Golden Globe Race i 2018. 27. mai 2022 kom han i mål.

Sistemann i mål

Husker du Golden Globe Race, soloseilasen jorden rundt som norske Are Wiig startet i i 2018? I går gikk sistemann i mål i den franske byen Les Sables d’Olonne.

Publisert Sist oppdatert

Golden Globe-regattaen som startet i 2018, ble avholdt for å markere at det da var 50 år siden verdens første soloseilas rundt jorden ble arrangert; Sunday Times Golden Globe Race. Regattaen som startet i 2018 hadde ingen tidsbegrensning, og den hadde to klasser: En for dem som fullførte non stop og en for dem som hadde ett stopp underveis.

Australieneren Mark Sinclair – eller kaptein Coconut som han ble kalt fordi båten hans het «Coconut» – var en av dem som startet i 2018. Men da han passerte hjemstedet Adelaide sør i Australia ved juletider i 2018, bestemte han seg for å stoppe. Og der ble han – i flere år – inntil han bestemte seg for å melde seg på til den kommende utgaven av Golden Globe, som starter nå i høst.

For å komme til start i Les Sables d’Olonne, måtte den godeste Mark seile båten sin dit, og han satte til havs 5. desember i 2021. Og ettersom regattaen anno 2018 ikke hadde noen tidsfrist og han bare hadde stoppet i Adelaide og blitt der, utgjorde seilturen tilbake til start følgelig andre etappe i 2018-regattaen.

Kaptein Coconut ble derfor tatt i mot med brask og bram i den franske byen i går, 27. mai, som siste fullførende båt, og som vinner av Chichester Class – klassen for dem som stoppet en gang under veis! I den klassen var han eneste fullførende. Da han kom i mål, hadde han vært under veis i 174 døgn siden han forlot Australia.

PÅ STUMPENE: Med to brukne forstag, nesten ikke mat og tom for doruller kom kaptein Coconut i mål i Frankrike.

Da han kom i mål, var det også nøyaktig 100 døgn til starten går for årets regatta, som starter 4. september i år. 23 soloseilere er påmeldt.

Are Wiig som startet i 2018, måtte som kjent bryte regattaen utenfor Sør-Afrika etter at han hadde kullseilt og brukket masten. Han tok seg imidlertid inn til Cape Town ved egen hjelp etter å satt opp en nødrigg. Hadde han valgt å reparere båt og rigg og fortsatt regattaen, ville han kanskje henvist Mark Sinclair til 2. plass i Chichester-klassen… Hvem vet?