GOLDEN GLOBE: Seilerne i Golden Globe Race 2018 ble presentert i Paris.
GOLDEN GLOBE: Seilerne i Golden Globe Race 2018 ble presentert i Paris.

Are Wiig i storfint Paris-selskap

Under båtutstillingen i Paris fikk Are Wiig en første føling med den internasjonale seilpressen da han ble presentert som deltager i Golden Globe Race 2018.

Publisert Sist oppdatert

Regattaen Golden Globe Race, som markerer 50-års jubileet for den første soloregattaen som er blitt avholdt rundt jorden – i 1968 – får stadig mer oppmerksomhet rundt om i verden. Nylig høstet grunnleggeren av regattaen, Dom McIntyre, applaus og anerkjennelse da han presenterte Golden Globe Race på konferansen World Racing Forum på Malta, og denne uken ble de 30 seilerne som skal delta i regattaen, presentert for pressen under båtutstillingen i Paris.

Nordmannen i nord

Blant de 30 er Are Wiig fra Røyken en av deltagerne som stod på podiet i Paris sammen med størrelser som Jean-Luc van der Heede og mannen som var den eneste som fullførte Golden Globe Race i 1968/69; legendariske Robin Knox-Johnston.

Knox-Johnston husket Are Wiig fra soloregattaen OneStar, som gikk over Atlanterhavet i 1988.

– Ja, han husket Are som nordmannen som seilte en nordligere rute enn mange andre, og da han den gangen spurte Are over SSB-radioen om hvorfor han hadde tatt den ruten, svarte Are at det var på anbefaling fra Meteorologisk Institutt i Oslo. Knox-Johnstons replikk tilbake var at «å ja, de norske meteorologene er som regel bedre enn mange av de andre». Og sånn sett bekreftet Are Wiig det. Han kom på 2. plass i sin klasse, mens Robin Knox-Johnston aldri kom i mål i OneStar-regattaen i 1988, forteller Jon Amtrup, som var sammen med Are Wiig i Paris.

Rundt jorden på enkelt vis

I Golden Globe Race 2018 skal deltagerne benytte langkjølete båter med en maksimum lengde på 36 fot. Bortsett fra noen få unntak skal deltagerne dessuten benytte seg av de hjelpemidlene som fantes i 1968, hvilket blant annet betyr at de må navigere ved hjelp av sekstant og papirkart. Elektroniske navigasjonshjelpemidler er bannlyst.

Are Wiig skal seile en båt av typen OE 32, der OE står for Olle Enderlein som har konstruert den. Den norske seileren holder for tiden på å utstyre og forberede båten for jordomseilingen, og for ikke mange uker siden la han ut på en testseilas mellom Skagen og Færder, der han benyttet anledningen til å etablere en rekord på distansen for soloseilere.

Rekorden lyder på 12 timer, 25 minutter og 4 sekunder.

Les også: Nyetablert solorekord på et halvt døgn

Avskjedsseilas i 2Star

Under regattaen Seapilot 2Star i år ble det opprettet en egen klasse for å hedre og backe opp Are Wiig for den mildt sagt tøffe utfordringen han skal legge ut på i 2018. «Are Wiig Class» ble opprettet for dem som kanskje mer enn å vinne, vil utfordre seg selv, og det er en klasse for dem som ikke nødvendigvis har de hotteste båtene og den største seilgarderoben.

Are Wiig deltok selv i denne klassen under Seapilot 2Star i 2016, og han stiller igjen i 2017 der både han og arrangøren, Fredrikstad Seilforening, håper han vil få følge av riktig mange. Det vil være hans siste regatta før den store seilasen rundt jorden.

Les også: Ny klasse for mestring og opplevelse

– Vi håper riktig mange stiller for å gi ham både støtte og konkurranse med på veien mot starten i 2018, sier Per Arne Skjeggestad i Fredrikstad Seilforening.

– Ja, jeg tror ikke seilere flest helt har skjønt hvilken tøff utfordring Are har gitt seg i kast med, sier Jon Amtrup.

Da regattaen ble avholdt i 1968/69 var det kun én seiler som fullførte.

De 30 seilerne som skal delta i Golden Globe Race i 2018, kommer fra 12 nasjoner, og den største stjernen er utvilsomt 71 år gamle Jean-Luc van der Heede som har seilt rundt jorden fem ganger og fortsatt er innehaver av solorekorden rundt jorden «feil vei» – det vil si mot de fremherskende vind- og strømretningene.

Powered by Labrador CMS