NORSK SEILSPORTSLIGA – 1. DIVISJON

VANT: Arendals Seilforening kan juble etter å ha vunnet 3. runde i 1. divisjon. Jon Aksel Mortensen til rors kom direkte fra Melges-VM.

Moss har ligaseieren i lomma

Moss Seilforening med Monica Rodal til rors innfridde, men Arendals Seilforening vant i Larvik. Nå har Moss sammenlagtseieren godt nede i lomma.

Publisert Sist oppdatert

Fra å ha vært i nedrykksstriden i de to første rundene av seilsportsligaen, var det Arendals Seilforening som klarte seg stødigst gjennom alle flightene i havnebassenget utenfor Larvik i den tredje runden i seilsportsligaens førstedivisjon. De vant åtte av 11 flighter under krevende forhold, der det å finne de rette trykkfeltene ute på banen, ble en vesentlig del av gamet.

Jon Aksel Mortensen, som kom direkte fra Melges 24-VM i Finland etter en svært god 11. plass der, viste seg å ha blitt skikkelig varm i trøya og førte Arendals lag trygt igjennom fra seilas til seilas. Med seg hadde han Martin Vevstad, Morten Knudsen og Kristian Melby Funderud.

Klarte forventningspresset

Det var på forhånd både forventninger og spenning knyttet til Monica Rodals debut i seilsportsligaen som skipper for Moss Seilforenings seiersvante lag, men hun og brødrene Pål og Espen Tønnesson innfridde sammen med fjerdemann om bord; Andreas D. Petersen.

Det ble 2. plass som påplussing til foreningens to tidligere seire, og med det leder de seilsportsligaen suverent med hele ni poengs forsprang på Åsgårdstrand. Moss-laget skal gå på en skikkelig blemme på hjemmebane under finalerunden 8. og 9. september om de skal miste sammenlagtseieren i 1. divisjon.

Kamp om Champions League

De fire beste lagene i årets 1. divisjon vil være kvalifisert for Champions League-kvalifisering i 2018, og de lagene som innehar disse plassene etter den tredje runden i Larvik, er foruten Moss og Åsgårdstrand, KNS og Brevik. Her er imidlertid marginene små, og de fire trues i første rekke av Ran og Tønsberg. Ran er á poeng med Brevik, og Tønsberg følger bare poenget bak.

KNS, som lå på 2. plass før Larvik-runden, gikk på en smell og ble nummer 13. Det samme gjorde Brevik, som ble nummer 12. Lagene savnet åpenbart sine tidligere ankermenn; henholdsvis Kristoffer Spone og Dag Usterud. KNS stilte med Magnus Brun, Sigurd Tveit, Andreas Myhrvold, Marianne Josephine Lorentzen og Niklas Høst, mens Brevik hadde Jan helge Eriksen, Fredrik Eriksen, Vette Fink og Ole Martin Lunde Lidal om bord. Håpet om Champions League-seiling lever imidlertid fortsatt for de to foreningene.

Asker på vei ned i 2. divisjon

I bunnstriden – de fire svakeste lagene rykker ned i 2. divisjon etter endt sesong – synes Asker Seilforening å være fortapt. Selv om de skulle vinne den siste runden, er sjansene til å overleve i 1. divisjon nærmest teoretiske. BIs Aquila-lag og Grimstad Seilforening har også en aldri så liten fot i 2. divisjon allerede, men et godt resultat i Moss kan redde dem.

Florø Seilforening innehar den 4. og siste nedrykksplassen for øyeblikket, men de seilte svært overbevisende i Larvik og kom på en 5. plass der. Med tilsvarende seiling vil de redde seg unna nedrykk og overlate plassen til andre. Det kan bli Fredrikstad, Arendals eller Trondhjems Seilforening som får den.

Også Larvik og Nesodden Seilforening kan i verste fall bli trukket inn i nedrykksstriden, men de kan i motsatt fall også være med å kjempe om Champions League-plasser. Runden i Larvik sørget for å gjøre poengforskjellene mindre og spenningen større før finalerunden i Moss. Det blir utvilsomt en veldig tøff, spennende og selvfølgelig avgjørende runde.

Vel blåst av Larvik Seilforening

Larvik Seilforening har fått mye skryt av deltagerne for sitt arrangement – både til vanns og til lands, og SailLogic sørget for behørig dekning på Facebook i kraft av kommentarerer underveis og intervjuer med deltagerne. På land holdt Arild Heldal publikum orientert.

Plass Forening Oslo Sandefjord Larvik SUM
1 Moss 1 1 2 4
2 Åsgårdstrand 6 3 4 13
3 KNS 2 2 13 17
4 Brevik 3 4 12 19
5 Ran 7 6 6 19
6 Tønsberg 4 9 7 20
7 Larvik 5 7 11 23
8 Nesodden 13 8 3 24
9 Trondhjems 11 5 9 25
10 Arendals 12 13 1 26
11 Fredrikstad 8 10 10 28
12 Florø 9 15 5 29
13 BI Aquila 15 11 8 34
14 Grimstad 10 12 14 36
15 Asker 14 14 15 43