SJØSATT: Torsdag kveld gikk den 105 fots lange trimaranen på vannet. Nå gjenstår det rigging.

Tom Laperche rekker med all sannsynlighet starten

Søndag starter Arkea Ultim Challenge. Torskag kveld ble «SVR-Lazartigue» sjøsatt.

Publisert Sist oppdatert

Søndag starter en soloregatta non-stop med flerskrogsbåter fra Brest. Det er første gang en slik regatta holdes, og bare fire mennesker har seil jorda rundt, non-stop i en flerskrogsbåt før, færre enn dem som har gått på månen. Det deltar seks seilere, men kun fem var klare da trimaranene ble samlet i Brest forrige helg.

FORSTERKET: «SVR Lazartigue» på verfet 1. januar for å bli sjøklar for jorda rundt seilasen.

Færdig i siste liten

Etter Transat Jaques Vabre før jul oppdaget laget til Tom Laperche sprekker i brua mellom skrogene på «SVR-Lazartigue». Reperasjonene ble ikke ferdige før i går kveld hvor båten ble dratt ut fra sin hangar i Port La Forét, og rigges i dag. Planen er å være klare i Brest på lørdag, dagen før start. Det er ca 70 nm fra Port La Forét til Brest. Du kan søke opp «SVR-Lazartigue» på Marine Traffic og følge ferden til Brest. 

Lett start

Thomas Coville brukte bare fem døgn og ni timer fra Den Engelske Kanal til Ekvator da han satte solorekord rundt jorda i 2016. Så rask vil det neppe gå nå, selv om Ultime-båtene har blitt mye raskere, og de vil seile marginalt kortere. Arkea Ultime Challenge starter fra Brest kl 13.30 søndag, litt sør for øya Ouessant som er det sydlige punkt på innløpet til Den Engelske Kanal.

Også Bretagne har kald luft fra nord, og starten blir kald, i lett vind fra nordøst. Mens Coville beregnet optimalt starttidspunkt i 2016 for å få raskest mulig tid, vil ikke deltagerne i Arkea Ultime Challenge få denne fordelen. Det blir lite vind ut fra start, og passatvinden lengre sør ser heller ikke ut til å være så sterk.

PROGNOSE: Vindforholdene i Atlanterhavet på søndag når starten går.

Starter på lens

Rekorder å slå

Jorda Rundt: 42d 16h 40 m (Francois Gabart 2017)

Solo 24 timers rekord: 851 nm (Francois Gabart 2017)

Ushant-Ekvator: 5d, 9h, 15m. (Thomas Coville 2016)

Ekvator-Kapp det gode håp: 6d 1h 35m (Francois Gabart 2017)

Det Indiske Hav: 6d 22h 25m (Thomas Coville 2016)

Stillehavet: 7d 15h 20m (Francois Gabart 2017)

Kapp Horn til Ekvator: 6d 22h 15m Francois Gabart 2017)

Ekvator-Ushant: 5d 19h 21m. (Francois Gabart 2017)

Ekvator til Ekvator: 30d 4h 50m (Francois Gabart 2017)

Ultime-trimaranene kan seile tre ganger raskere enn vindstyrken, og er raskest på slør. Ut fra start kommer vinden rett inn i hekken. Da må de krysslense. Under innspurten av Transat Jaques Vabre ble det krysslens, og da viste «Banque Populair» seg sterk. Armel Le Cléac'h i «Banque Populair» kan ha en fordel av værprognosene de første dagene.

Ultime 32/23

 Trimaranene er konstruert etter en boksregel med maksimal lengde på 32 meter, og bredde på 23 meter. De er bygget for å kunne håndteres shorthanded, double eller single. 

Fartøyene er avanserte karbonkonstruksjoner på 15 tonn. Riggen er 36 meter høy, og bærer opp mot 600 kvadratmeter med duk. Bare masten veier 1,2 tonn. 

De mest moderne utgavene har foiler som løfter hele konstruksjonen ut av vannet. Flyhøyden kan justeres, noe som gir en stabil og effektiv foiling. «SVR-Lazartigue» begynner å foile i 22 knops fart, og det krever en vindstyrke på 12-14 knop (6-7 m/s). 

Ultime-trimaranene foiler perfekt opp til en bølgehøyde på tre meter. Er det mer sjø så seiler disse fartøyene delvis på foilene. Da vil de eldre båtene klare å holde følge

Den store fordelen med foiler er under 25 knops vind, og spesielt på kryss. Mens de eldre båtene gjør 22 knop, vil en som foiler gjøre 28 til 30 knop. 

Arkéa Ultim Challenge

7. januar går startskuddet for en soloregatta jorda rundt med verdens raskeste seilbåter. Arkéa Ultim Challenge har kopiert formatet til Vendee Globe, men i stedet for 60-fots enskrogsbåter seiles det med trimaraner på 105 fot. Og det vil gå fort. Mens 60-foterene bruker rundt 70 døgn, kan de gigantiske trimaranene seile ned mot 40 døgn. 

Arkéa Ultim Challenge starter fra Brest, helt vest i Frankrike, og går rundt jorda med Sørpolen til styrbord. Den teoretiske distansen rundt jorden er på 22 461 nautiske mil. Gabart seilte 27 860 nautiske mil da han satte rekorden i 2017.

Det er seks skippere som stiller:

Maxi Edmond de Rothschild: Charles Caudrelie,

Banque Populair: Armel Le Cléac'h 

SVR-Lazartigue: Tom Laperche

Sodebo Ultime 3: Thomas Coville 

Actual Ultime 3: Anthony Marchand

ADAGIO: Éric Péron

.

.