SKADET: «SVR-Lazartigue» med Tom Laperche som skipper fikk en skade i broen mellom skrogene i forbindelse med Transat Jaques Vabre. Skaden er under reperasjon, og laget håper å rekke starten.
LEDER: «SVR-Lazartigue» med Tom Laperche var førte båt over ekvator, en og en halv time for «Gitana 17».

Tom Laperche – først over ekvator

Den unge franskmannen leder Arkea Ultim Challenge, mens favoritten har tekniske problemer.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag krysset Laperche ekvator, og fullført første steg av jordomseilingen på under en uke. Seks dager og og seks timer brukte han fra start i Brest til Ekvator, ti timer mer enn det Francois Gabart brukte da han satte solorekord rundt jorda. Men Gabart kunne kalkulere starttidspunktet for å få optimale forhold, så startet Laperche på et låst tidspunkt. 

Den raskeste seilasen fra Den Engelske Kanal til ekvator er på bare fire døgn og 20 timer, satt av 130-fots lange «Spindrift 2», med mannskap. 

YNGST: Tom Laperche, skipper på SVR Lazartigue, er bare 26 år gammel.
YNGST: Tom Laperche, skipper på SVR Lazartigue, er bare 26 år gammel.

Raskere enn ventet

Tom Laperche har nå seilt 17 prosent av distansen rundt jorda, og så langt holdt en snittfart på 25,1 knop. Med enslig høy fart er det fremdeles mulig å seile jorda rundt ned mot 40 døgn, om forholdene blir nær optimale. Om Tom opprettholder samme tempo vil han bruke 45-46 døgn.

Værforholdene har vært utfordrende så langt. Det var lett vind ut fra start, men første natten ble rask. Da så deltagerne hastigheter over 40 knop, gjennom et område med mye skipstrafikk. 

Et digert lavtrykk i Nord Atlanteren ga motvind i stede for behagelig passatvind, men farten var allikevel høy. Først syd for Kapp Verde kom båtene inn i passatvinden. Stillebeltet var nærmest fraværende. Nå har Tom Laperche glede av den sørlige passatvinden. 

DELT: Første båt er kommet til Brasil, mens bakerste ikke har nådd Kapp Verde.
DELT: Første båt er kommet til Brasil, mens bakerste ikke har nådd Kapp Verde.

Feltet delt

Rekorder å slå

Jorda Rundt: 42d 16h 40 m (Francois Gabart 2017)

Solo 24 timers rekord: 851 nm (Francois Gabart 2017)

Ushant-Ekvator: 5d, 9h, 15m. (Thomas Coville 2016)

Ekvator-Kapp det gode håp: 6d 1h 35m (Francois Gabart 2017)

Det Indiske Hav: 6d 22h 25m (Thomas Coville 2016)

Stillehavet: 7d 15h 20m (Francois Gabart 2017)

Kapp Horn til Ekvator: 6d 22h 15m Francois Gabart 2017)

Ekvator-Ushant: 5d 19h 21m. (Francois Gabart 2017)

Ekvator til Ekvator: 30d 4h 50m (Francois Gabart 2017)

Charles Caudrelier har ligger nærmest side om side med Tom Laperche og de to har byttet om å lede, kanskje ettersom den som sover eller ikke. Nå er Caudrelier 51 nm bak. Begge har hatt et perfekt løp så langt, og truffet godt på værsystemene. 

Gruppe to består av Armel Le Cleac’h og Thomas Coville. Coville sliter med å holde farten til de to i front, mens Le Cleac’h har problemer med sitt J0-seil, fartøyets største forseil, et seil som brukes i lett vind. Dette seilet får han ikke heist, et problem han har hatt siden fredag. De to ligger nå rundt 400 nm bak.

Anthony Marchand ligger over 800 nautiske mil etter lederbåten, nesten ett og et halvt døgn bak. Hans trimaran er eldre og ikke like rask. Lengst bak ligger Eric Péron, hele 1375 nm bak. De to bakerte båtene fikk mindre gunstige forhold i overgangen mellom lavtrykket og passatvinden og ble nærmest liggende stille. Eric Péron har bare seilt 10 prosent av distansen rundt jorda. Hans snittfart så langt er på 14,5 knop. 

.