TRENING FOR NYBEGYNNERE

ÅRETS TRENER: Marthe Bjerkåsholmen har gjennomført et pionerprosjekt og tenkt nytt når det gjelder opplæring av barn.

«Årets trener»: Marthe Bjerkåsholmen

Marthe Bjerkåsholmen er blitt kåret til «Årets Trener» for 2019 for treningen og opplegget hun har gjennomført for nybegynnerne i Asker Seilforening.

Publisert Sist oppdatert

 I Asker Seilforening så man at interessen for å starte på nybegynnerkurs i Optimist-seiling var dalende. Dessuten at mange av de som hadde seilt Optimist, sluttet å seile når de ble litt eldre. Noe måtte gjøres, og etter å ha grublet noen sesonger ble svaret et kurs foreningen kalt «Trygg på vannet». Det første kullet av 7–10-åringer gjennomførte kurset i sommer med Marthe Bjerkåsholmen som ansvarlig.

Kurset legger vekt på allsidighet og det å gi barna en trygg tilnærming til sjø og seiling.

– De fleste av gruppen på 19 barn hadde ingen eller svært liten erfaring med sjø og seiling, så vi startet med å ta dem med ut i Andunger slik at de kunne oppleve seiling sammen med seilere som kan seile, forteller Marthe Bjerkåsholmen.

Deretter fikk de forsøke Optimist-seiling der to og to seilte sammen. De fikk også prøve seg på seilbrett, og var det for mye eller lite vind, stod kanopadling og andre strandaktiviteter på programmet.

– Vi gjorde mye av dette i den gamle Optimist-treningen når det ikke var forhold til det, men i Trygg på vannet er vi atskillig mer bevisste på allsidighet for at de nettopp skal bli trygge på vannet.

Og det tror Marthe at de har oppnådd. Hun har tidligere hatt rene Optimist-kurs, men hun synes å merke at årets gruppe av barn er tryggere i båt generelt enn hva barn som er bare er blitt drillet i Optimist-seiling, har vært.

– Seilmessig kan de nok ikke fullt så mye som Optimist-seilerne kunne etter et år, men nå på slutten seilte de Optimist alene. Vi har introdusert litt bidevindsseiling, men det er hovedsakelig det å sitte riktig og skjønne prinsippene med hvor vinden kommer fra som de har fått med seg, sier Marthe.

Til neste år skal gruppen bygge på det de kan, og Marthe har et stort håp om at flesteparten av barna dukker opp til våren igjen.

– Jeg har inntrykk av at både foreldre og barna selv har vært veldig fornøyde med opplegget. Vi skal bruke vinteren på å lage et opplegg for trinn to på denne nye opplæringsstigen, og vi kommer nok til å benytte oss noe av NSFs «Peiling på seiling»-opplegg, sier Marthe Bjerkåsholmen.

FRA NORGES SEILFORBUND

Denne artikkelen er innlevert av NSF og ikke skrevet av SEILmagasinets redaksjon.