SUVERENE: Moss vant for det meste under Seilsportsligaen i Bergen.

Seiltips fra en vinner

Moss var suverene under Seilsportsligaen i Bergen i helgen. Stormann Magne Klann forteller om hva som skal til for å vinne.

Publisert Sist oppdatert

Moss Seilforening var først over målstreken i syv av ni seilaser og tok en suveren seier.

– Jeg kan ikke huske vi har seilt så bra. De gode resultatene er en kombinasjon av alt. Taktikk, teknikk og ikke minst båtfart. Vi er et bra lag som fungerer godt sammen. I Bergen ble det mye skiftende vind, vi fikk alt av vær, tre årstider på to dager, forteller Klann til SEILmagasinet.

Regattaen ble arrangert ut fra Strusshamn på Askøy.

Bra lag

-Jørn-Erik Ruud er taktikker, og han har kjapt en mening om hva vi skal gjøre. Når båtfarten er bra, så blir jobben hans også enklere, mener Klann. Karl Einar Jensen er tilbake i laget og kan alt. Han er nå en toer på laget og har ansvaret for seiltrim. Roger Larsen er ener og har spesialisert seg på denne posisjonen. Hans oppgaver er fordekket, og få spinnakeren opp og ned. Det gjør at vi kan holde spinnakeren lengre, og bestemme oss seint om hvordan merkene skal rundes.

Magne Klann er rormann fordi det er det han kan, mener han selv. Den første tiden var han kommentator under Seilsportsligaen, så har han seilt for Soon, og nå for Moss.

KREVENDE: Seilerne opplevde alt av vær i helgen utenfor Bergen.
TØNSBERG: 49er-jentene fra Tønsberg brukte litt tid på å finne ut av J/70.

God fart

- God fart er avgjørende i Seilsportsligaen. Det gjelder å unngå dårlige plasseringer. En femteplass er krise. I Oslo føltes det litt bingo å seile. Da er det let å bli synet ut. Det var enklere i Bergen enn i Oslo. Vi hadde mer selvtillit, mener vinneren.

- Fokketrim er helt avgjørende. Kun små justeringer kan gi store utslag. Trimmen må justeres etter hvordan rormannen styrer. Det er lett å seile for høyt og miste fart. Det er bedre med litt for løs fokk enn litt for stram. Trimmen kan føles bra, selv om det går for sakte. Dessverre er det ingen fasit. Det er enklere å trimme storseilet, mener Klann.

Seilt i Portugal

- I slutten av mai deltok vi i Champions League i Portugal. Der ble vi nummer fem, og det kvalifiserte oss til finale i Tyskland senere i sommer. Også BI-laget deltok og klarte å kvalifisere seg. Åsgårdstrand Seilforening er allerede kvalifisert i og med at de vant den norske ligaen i fjor, forteller Klann.

BI Atheletics Seiling ble også nummer to i Bergen, med Ålesund på tredje.

Ålesund er et lag som imponerte. De har tidligere seilt bra, men var denne gangen jevnere i toppen, observerte Klann.

Tønsberg stilte med rent jentelag med OL-seilerne Helene Næss og Marie Rønningen i ledelsen. De fikk en tøff start, men lærte under veis og avsluttet med en førsteplass.

Neste runde av Seilsportsligaen holdes i Stavanger 27. og 28. August, og siste runde er i Grimstad 25. og 26. september.

Du finner resultatene her