SEIER: Åsgårdstrand-seilerne har all grunn til å smile etter at seieren i årets eliteserie var i boks.

Åsgårdstrand vant med en hårsbredd

Åsgårdstrand Seilforening gikk seirende ut av seilsportsligaens finalerunde i Moss og vant eliteserien med minst mulig margin. Sjansen til hjemmelaget blåste bokstavelig talt bort.

Publisert

Det ble en frisk avslutning på årets seilsportsliga.

– Da det blåste opp i 17 m/sek i kastene, måtte vi kaste inn håndkleet. Vi ville veldig gjerne gjennomføre den siste seilasen og få fullført den niende flighten, men det gikk bare ikke. Det blåste for mye, sier startsjef Magnus Hedemark.

Han bemannet startbåten sammen med Per Bakke, Glen og Ann Carene Petersen, og i vindkastene som fikk både merker og båter om kull, måtte de til slutt gi opp.

MOSS: Moss Seilforenings rutinerte lag seilte sterkt i den friske vinden, og ble snytt for muligheten til selv å kunne avgjøre om det skulle bli 1. eller 2. plass sammenlagt. Fra venstre Jørn-Erik Ruud, Karl-Einar Jensen, Roger Larsen og Magne Klann.

At det ikke ble noen seilas, betød at lagene i den siste seilasen fikk tildelt gjennomsnittsplasseringen de hadde fra de øvrige flightene, noe som igjen betød at Moss Seilforening havnet på 4. plass sammenlagt i ligarunden i Moss. Skulle de ha fått den siste seilasen, ville oppgaven ha vært å slå erkerival Grimstad Seilforening og dermed ta tredjeplassen sammenlagt. For hadde de slått Grimstad-laget i den siste seilasen, ville de også ha slått Åsgårdstrand sammenlagt og vunnet årets eliteserie. Men den muligheten fikk de aldri.

Rokkering på Åsgårdstrand-laget

– Vi var nok litt heldige der, for mossingene seilte veldig bra i den friske vinden, sier Karl Otto Book, som for anledningen hadde overtatt roret fra Jostein Grødem om bord i Åsgårdstrand-båten.

Jostein Grødem har vært fast rormann på laget siden seilsportsligaen startet for fem år siden.

– Årsaken til at jeg styrte, var kort og godt for å forberede oss til neste helgs Sailing Champion League-finale i Italia. Jostein kan ikke delta der, og for at jeg skulle få litt trening, styrte jeg mens Jostein ble satt foran som gennaker-trimmer, forteller Karl Otto.

Rokkeringen om bord fungerte åpenbart godt, for med fem seire i de ni flightene hadde de stødig kurs mot toppen.

– Vi hadde bestemt oss for å seile våre egne løp, for det er egentlig ikke så mye vi kan gjøre med konkurrentene, annet enn å pirke litt i dem av og til. På så korte baner blir det gjerne til at rormannen tar taktikken fordi mye må skje fort. Før start diskuterte vi imidlertid seilasen og la en strategi med hensyn til hvor vi skulle seile og hvordan vi skulle oppføre oss på banen, sier Karl Otto.

TIL TOPPS: For andre gang vant Åsgårdstrand Seilforening eliteserien. Fra venstre: Torbjørn Lunde, Sindre Sørebø, Jostein Grødem, Trym Markussen og Karl Otto Book.

Tre lag til Sailing Champions League

Før den siste serierunden i Moss var stillingen den at BI Athletics ledet foran Moss og Åsgårdstrand, men etter den siste serierunden byttet Åsgårdstrand og BI Athletics plass. Alle de tre lagene er imidlertid nå klare for Sailing Champions League i 2022 som norske representanter der.

I årets SCL-finale, som seiles på Sardinia fra 7. til 10. oktober, deltar BI Athletics, Åsgårdstrand og Askøy Seilforening. Askøy ble opprinnelig så vidt slått ut fra kvalifiseringen i Kiel tidligere i år, men fikk likevel en plass i finalen da det ble noen ledige plasser.

Ligarunden i Moss ble reddet av en lang og effektiv seildag lørdag med hele åtte gjennomførte flighter. Seilasene pågikk i åtte og en halv time.

– Vi hadde bestemt oss for å seile helt til sola gikk ned, for vi visste jo at søndagen kunne komme til å bli i overkant frisk – noe den også ble, sier Magnus Hedemark.

Fire lag rykker ned

Det var ikke bare i toppen det var spenning – det var også en kamp om å beholde plassen i eliteserien for neste års seilsportsliga. Arendals Seilforening måtte nødvendigvis bli et av de fire lagene som nå rykker ned, ettersom de ikke stilte til start i Moss. De tre andre lagene ble Askøy, Larvik og Ran Seilforening. Askøy har vært i 1. divisjon tidligere, mens det for Arendal, Larvik og Rans del blir deres første opphold i 1.divisjon.

Det betyr at det nå kun er Åsgårdstrand og Tønsberg Seilforening av alle lagene som har klart å holde seg i eliteserien siden Norsk Seilsportsliga startet i 2016. Åsgårdstrand Seilforening har for øvrig den imponerende resultatrekken 2-2-5-1-1 i de fem ligasesongene som er blitt gjennomført.

Sammenlagt eliteserien.

Fire lag rykker opp

I 1. divisjon handler det mest av alt om å rykke opp for de av lagene som har ambisjoner om det, og etter serierunden i Moss er det nå klart at KNS, Stavanger, Risør og Kragerø blir nye foreninger i eliteserien til neste år. NTNUs 2. lag kom riktignok foran Kragerø, men reglene er slik at et 2. lag ikke kan rykke opp i eliteserien.

KNS og Stavanger har vært et lite hakk foran de øvrige lagene i 1. divisjon i år, og tok de to første plassene med klar margin, mens Risør Seilforening avsluttet sterkt med to 2. plasser i de to siste rundene.

Tre av lagene i årets 1. divisjon må ut i kvalifiseringsseilaser for å få kunne delta i 2022, nemlig Horten, Asker og Sandefjord Seilforening.

Sammenlagt 1. divisjon

KNS: KNS har gjennomført en solid ligasesong, og Norges største seilforening er atter klar for den øverste divisjonen i seilsportsligaen til neste sesong.