VEL FREMME: Inger Fladmark (t.v.) og Meritxell Canut er vel fremme i Karibia etter 19 døgns seilas.

Drømmeseilas over Atlanteren

Meritxell Canut og Ingrid Fladmark hadde en drøm om å seile over Atlanteren. Nå er den oppfylt.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag  8. desember kunne de godt voksne norske damene Meritxell Canut og Ingrid Fladmark sette føttene på fast grunn på Martinique i Karibia etter 19 døgns seilas fra Tenerife på Kanariøyene. Drømmeseilasen var over – de hadde blitt med en fransk båt på overfarten. Nå venter noen late dager i Karibia før turen går tilbake til Norge i slutten av denne uken og julefeiring hjemme.

Julepresangen har de på en måte allerede fått.

Litt sjøsyke til å begynne med

– Turen varte i 19 døgn og vi hadde alle slags forhold; mye vind, lite vind og ingen vind, sol og regn. Det blåste 36 knop på det meste. Turen gikk veldig bra og det var en fantastisk opplevelse, forteller Ingrid Fladmark til SEILmagasinet.

Hun er vant til å seile, mens venninnen Meritxell hadde mindre erfaring når det gjaldt hva hun bega seg ut på.

– Hun slet litt med sjøsyke de første dagene, men så gikk det over og vi kunne begge gjøre det vi skulle om bord. Blant annet bakte vi fersk brød annenhver dag. Vi hadde tre timers vakter om natten, og det gikk fint selv om vi var trette av og til. Det var i begynnelsen litt nifst å skulle sove mens båten seilte igjennom natten og vi ikke så noe som helst, men vi ble fort vant til det. Seil skiftet vi ganske ofte, vi satte rev og tok ut rev og hadde en del seilmanøvre, så det var egentlig godt med litt action.

[Artikkelen fortsetter etter bildet]

SÅNN GÅR NÅ DAGAN: Slik arter dagene seg om bord over Atlanterhavet.

Turen bød på noen overraskelser i forhold til hva de hadde ventet seg på forhånd. De hadde trodd det ville bli mye tid til lesing, men det ble det ikke. Men det ble mye stillesitting under overfarten.

Noen overraskelser

– For min del ble jeg sår i rumpa av å sitte stille så mye, og når kroppsvasken ble gjort med saltvann, ble det enda sårere. Vi dusjet i saltvann flere ganger om dagen for å kjøle oss ned. Det hadde jeg ikke tenkt på på forhånd, sier Fladmark.

Hun forteller også at sola stekte fra skyfri himmel de fleste dagene og det å ha noe på hodet og smøre seg med solkrem av med høy faktor var veldig viktig.

Helt ny båt

Turen foregikk i prototypen til den nye modellen JPK 45.

– Den oppførte seg veldig bra og surfet villig på sjøene. Den var også veldig stabil og var veldig lett å leve om bord i. Jeg tror en mer tradisjonell båt ville har rullet og krenget mer enn hva vi gjorde i denne moderne båten. JPK-en hadde faktisk ganske rolige bevegelser som man ble vant med, forteller Fladmark.

De seilte parallelt med ARC-regattaen, men ikke i konkurranse med noen, og Inger Fladmark var overrasket over hvor få båter de så underveis, noe som jo stadfester at Atlanterhavet er stort.

– Jeg kan tenke meg at vi så fem båter alt i alt på hele overfarten i løpet av de tre ukene, forteller hun.

– Det var en fantastisk tur og Meritxell var veldig fornøyd med opplevelsen. Franskmennene vi seilte med hadde masse humør, så vi hadde det veldig gøy.

 

STORT: Atlanterhavet er stort, og til tross fro at over 200 båter var på vei over samtidig, så de kun fem båter på overfarten.