NEWS: Cannon Fire And Crowds Salute The Return Of A 262 Year Old Swedish Indiaman To LondonANY USE OF PICTURE MUST CREDIT Phil Adams, ImagewiseCOPYRIGHT PICTURE Phil Adams, Imagewise, Linear House, Peyton Place , Greenwich, London SE10 8RS 0208 ...
Historisk skip til Arendal

Historisk skip til Arendal

Ostindiafareren Götheborg fra Sverige kommer til Arendal fredag 19. Juni til festivalen ”Kjæmpestaden”.

Publisert Sist oppdatert

Götheborg er verdens største historiske skip. Det er en tro kopi av originalen som ble bygget for nærmere 300 år siden. Skipet gikk i fast trafikk mellom Norden og Kina før det sank på havnen i Gøteborg 12. september 1745.

Dagens utgave er nesten 60 meter lang, tok ni år å bygge og kostet 500 millioner kroner. Da skipet sto ferdig i 2003, ble det døpt av den svenske kongen og dronningen. To år senere gjennomførte det sin første reise til Kina. Siden har det vært blant annet i Singapore, Sør-Afrika, Egypt og Brasil.

- Götheborg er verdenskjent, og vi er selvfølgelig særdeles stolte av at skipet kommer til Arendal. Bare å se skipet er en spektakulær opplevelse. Å få lov til å være om bord blir enda større, sier styreleder i Kjæmpestaden, Geir Fredrik Sissener.

Arendal var i sin tid en av Nordens største havner, med inntil 1.100 registrerte seilskuter, og var et maktsentrum. Blant de mange fartøyene som besøkte landsdelen finner vi søsterskipet til Götheborg, Drottningen. Det sank utenfor Grimstad i 1803. Vrakgodset ble kjøpt av Morten Kallevig som senere bygget Arendal Rådhus.

- Kjæmpestaden har satt seg som mål å skape interesse for opplevelsesbasert næring i arendalsregionen. Vi er opptatt av story living, og ikke story telling. Götheborg, som vil ligge i Pollen, er et mektig skue og vil bidra til at vi forstår storheten i fortiden vår, sier Sissener.

Festivalen Kjæmpestaden inneholder et variert program 19. – 20. juni, med blant annet oppføring av Tordenskioldskantaten i Pollen fredag og folkefest med brosteinsdans lørdag. For mer informasjon: www.soic.se, www.kjempestaden.no