Ville priser på gammel båtelektronikk

Brukt båtelektronikk som vindinstrumenter, ekkolodd, autopiloter, displayer og sensorer selges for skyhøye priser på finn.no. Interessen er stor.

Publisert Sist oppdatert

Valg av båtelektronikk er i stor grad et valg av et merke eller produsent, for eksempel Raymarine, Simrad eller B&G. Produsentene lager systemer som kommuniserer godt sammen og har likheter i grensesnitt. AIS, VHF, ekkolodd, kartplotter, autopilot, radar og vindinstrumenter er derfor ofte fra samme produsent. Tilsvarende er de også gjerne fra samme tidsperiode siden teknologiutviklingen gjør at gammelt og nytt ikke nødvendigvis kan brukes sammen selv om de er fra samme produsent. Dette gjør at når en del av systemet går i stykker, for eksempel radaren, er det ofte ikke mulig å kjøpe en ny radar og bruke den sammen med resten av systemet. Det kan eksempelvis være at den gamle radaren var analog og alle nye radarer er digitale.

Eksempel på ca. 15-20 år gammel analog radar.

.

Eksempel fra finn.no på ca 15 år gammel kartplotter

Bør være mye brukt båtelektronikk tilgjengelig

Mange velger å bytte all elektronikk når deler av systemet begynner å bli utdatert eller ødelagt. Mye fungerende elektronikk blir da også byttet ut. Dette er elektronikk som i enkelte tilfeller havner på finn.no, og prisene er overraskende høye.

SEILmagasinet har tatt med noen eksempler. Det kan selvfølgelig diskuteres om prisen for brukt elektronikk er høy eller ikke. SEILmagasinet har vurdert prisene som høye basert på at forventet levetid er passert og elektronikken således kan gå i stykker når som helst. Båtelektronikk står også i krevende omgivelser og har ofte synlig slitasje. Sammenlignet med annen forbrukerelektronikk som for eksempel PCer og TVer skal man være en særdeles god selger hvis man klarer å få igjen mer enn nypris når varen har passert 15 år. En gammel TV vil oppleves som blass, kornete, stor og med begrensede muligheter for å koble til utstyr. Det samme gjelder en gammel kartplotter.

SEILmagasinet vil i løpet av vinteren skrive flere artikler om båtelektronikk.