Opp som en løve - ned som en fell

Båtbygger Jac M. Iversen i Son levde et strevsomt og innholdsrikt liv. Det bød på solide oppturer og dype fall. Det bød også på forunderlige historier.

Publisert Sist oppdatert

For Jac. M. Iversen bød verdenssituasjonen sensommeren 1914 på forvirrende endringer. England hadde erklært krig mot Tyskland 4. august, noe som medførte at Johnnie Martin, Jacs britiske forretningspartner og svoger, som allerede hadde vært borte i flere måneder, ikke kom tilbake til Son. Virksomheten til Jac hadde gått såpass dårlig at han hadde blitt tvunget til å selge den til Johnnie, for så å leie tilbake båtverftet – inklusive de nyeoppsatte bygningene som de to partnerne hadde konstruert og bygd, for å kunne bygge 12-meteren «Skum III».

Etter å ha bygd «Skum III» etter tegninger av den kjente, britiske konstruktøren Charles Ernest Nicholson, hadde de håpet på et rush av prestisjefylte oppdrag. Men de kom aldri. I stedet ble Jac. M. Iversen tvunget til å si opp medarbeidere – inntil det var to igjen. En total katastrofe ble avverget, men nå hadde hans modige ambisjoner krympet til nesten ingenting. Jac var alene mens partneren Johnnie var nordover og spionerte for sitt hjemland; England.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

49,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

495,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

795,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER