Kommentar: Hole på skjæret

FREMTIDEN: Førerløse, elektriske båter som du bestiller via en app, er fremtiden, mener vår fremsynte medarbeider Hole på skjæret.

Fremtidens båt: førerløs og elektrisk?

«Hvordan ser båtlivet ut om 10 år? Vel, vi er i startfasen på førerløse biler, så selvfølgelig er førerløse båter det neste.»

Vi er alle født med forskjellige egenskaper. Noen er gode til å spille fotball, noen er dyktige i kortspill, andre er kreative med falske lenker til mobilen din og noen er flinke til å mekke båt. Og så har vi de få som er fremsynte. Vi skal ikke påstå at vi tilhører sistnevnte gruppe, men mistanken er sterk.

For noen år siden spådde vi at snart ville vi få elektriske båter med skjøteledning. Og sannelig min sydvest, så var de elektriske båtene der. Riktignok uten skjøteledning, men det skyldes trolig at kineserne ikke har greid å lage tromler fort nok.

Hva nå, hvordan ser båtlivet ut om 10 år? Vel, vi er i startfasen på førerløse biler, så selvfølgelig er førerløse båter det neste. Ikke bare det, men da trenger heller ikke hver mann sin båt. Du trykker på en app, bestiller type båt og ut fra båtpoolen i båtpoolhavna summer solcellebåten og legger til ved brygga der du står og venter.

Det er flere fordeler med denne ordningen. Det betyr bedre utnyttelse av fritidsbåtflåten, og sjølivet blir for alle - også for dem som tror at fint skrog er betegnelsen på damene ombord, sprayhood er en ny deodorant og cockpit en skipshund. Du trenger nemlig ikke å kjenne til et eneste skjær for å kjøre i en selvkjørende båt. Navigasjonen tar satellittene seg av, og det piper som i en bil hvis du ikke har redningsvesten på.

Det er bare å taste inn hvor du vil; Aker Brygge, Blindleia, Hustadvika eller Kjerringøy. Blir det dårlig vær underveis, registreres selvfølgelig dette av værradaren ombord og båten vil umiddelbart søke inn til nærmeste havnekro med skjenkebevilling.

Hvis du må lade batteriene, trenger du ikke å lete etter en landstasjon. Et tastetrykk på strømsymbolet på displayet vil gi signal til nærmeste drone som legger seg over båten din og firer ned hurtigladeren. Det samme gjelder tilførsel av Hennig Olsen-is til barna om bord. Det blir dronemat.

Fulle gjestehavner? Det får du i så fall beskjed om når du plotter inn reisemålet. Er det fullt i Kragerø, får båten plass på venteliste og manøvreres inntil videre inn i den idylliske uthavnen Rauane.

Fremsynt - klart bedre enn å være trangsynt.