Vårpuss

Tid for riggsjekk

Sammen med vårpuss og klargjøring er det fornuftig å ta en inspeksjon av riggen. Noe av dette kan du gjøre selv, men år om annet bør du la et riggverksted se over riggen din.

Publisert Sist oppdatert

– Riggen bør du i tillegg sjekke selv hvert år, men en proff sjekk av riggen er en billig forsikring med tanke på rigghavari. Selv bør du sjekke riggen flere ganger i året. Frekvensen kommer an på bruk og båttype. Særlig etter harde belastninger i mye vind bør man sjekke riggen. Regattabåter der dimensjonene er minst mulig for å spare vekt, er mer utsatte enn overdimensjonerte langturbåter, sier Magnus Mørk i Norsk Riggservice.

Mørk har mange års erfaring med varierte riggoppgaver, blant annet i America’s Cup og i den internasjonale klassen RC44, men han har også fulgt opp flere av de beste storbåt-lagene i Norge.

– For en solid turbåt anbefaler jeg å ta en grundig sjekk omtrent hvert fjerde år. Det innebærer blant annet å løsne stag og vant for å se etter deformasjoner i stående rigg. Du bør rense og smøre alle bevegelige deler. Sjekk også splintene og erstatt ødelagte splinter med nye, teip skarpe kanter og så videre, råder han.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS