Endelig noe nytt og kompakt

Moderne skrogdesign gir mye volum. Det utnytter Bente 28, en båt med innredning og cockpit som i en langt større båt.

Publisert Sist oppdatert

Bente er en ung, tysk båtprodusent som startet med en 24-foter, men brakk ryggen da de lanserte en 39-foter. Nå er Bente tilbake med frisk kapital, og har lansert en tredje modell, i samme stil som søskenmodellene.

28-foteren kan beskrives som en «mini Class 40» med fast sprayhood av glass. Slike overbygg er Bentes varemerke. Også 28-foteren er konstruert av Judel & Vrolik. Vi prøveseilte båten ut fra Port Ginesta syd for Barcelona i oktober, i en utgave som koster 1,8 millioner kroner.

Det blåste syv knop vind, eller 3,5 m/s da jeg seilte båten. Da var vinden på vei ned. Om bord var Antoine Cardin fra Judel & Vrolik, som har konstruert båten. Franskmannen Cardin tar hånd om de raske båtene på designkontoret.

Moderne skrog

Skroget har maksimalbredde på 2,99 m og holder bredden helt til akterspeilet. Det gir en stor cockpit. Med rorkult og åpen hekk er det enkelt å bevege seg rundt. Benkene er plassert passe tett, slik at du kan strekke beina over til le benk når båten krenger. Cockpitkarmen er også et supert sted å sitte og styre. Cockpitenbenken har en kant som gir godt fraspark når cockpitkarmen foretrekkes, en løsning vi kjenner fra Dehler.

Løygangen er bak rorkulten, men storseilskjøtet er ført frem foran rorkulten via bommen. Her er det grov- og finhaling.

Jeg følte meg straks hjemme i cockpiten, og det var deilig å stramme inn seilene og gå opp på kryss. Vi så fem knop på loggen, noe som er bra for båtens størrelse. Modellen har også seilgarderobe fra North Sails i 3di-kvalitet, som ligger langt over hva som er forventet.

Bente 28 har mye seil. Storseilet er på 33 kvadratmeter. Det er ti mer enn Oceanis 30.1, som er en tyngre og større båt. Med diger gennaker til mastetoppen får båten mye krefter, noe vi fikk glede av i den lette vinden.

SLØR: Bente 28 har linjene til en rask regattabåt, men er for tung til å plane tidlig.
SLØR: Bente 28 har linjene til en rask regattabåt, men er for tung til å plane tidlig.
Bente 28
COCKPIT: 28-foteren har en velfungerende cockpit. Rorkult gjør det enkelt å variere styreposisjonen. Det var mye friksjon i styringen.
KRYSS: Testbåten var utstyrt med gode seil og ga mye seilglede. I mye vind ville akterstag vært å foretrekke på kryss.
KRYSS: Testbåten var utstyrt med gode seil og ga mye seilglede. I mye vind ville akterstag vært å foretrekke på kryss.
OVERBYGG: Overbygget er typisk Bente, men fast sprayhood fungerer mindre godt på nyheten enn på de to søstermodellene.
OVERBYGG: Overbygget er typisk Bente, men fast sprayhood fungerer mindre godt på nyheten enn på de to søstermodellene.

Soloseilas

Jeg sendte gutta under dekk for å seile båten alene. Det fungerte supert. Båten har kun to vinsjer, men det er godt med avlastere slik at du kan frigjøre skjøtet fra vinsjen om den skal brukes til noe annet. Med rorkult og forlenger er det lett å flytte seg rundt uten bruk av autopilot. Alt av liner er ført tilbake til cockpit på utsiden av overbygget.

Loggen viste rundt fem knop på kryss, med en relativ vindvinkel litt under 30 grader. Vi slo over på ca 90 grader, noe som var bra i den lette vinden. I mer vind skal loggen nærme seg seks knop på kryss, fine tall for en 28-foter. Jeg fikk aldri muligheten til å presse båten på skarp slør, men med to ror vil jeg anta at rorgrepet er bra.

Overbygget er høyt, og sitter du nede i cockpiten blir sikten fremover redusert. I Bente 24 er overbygget som en fast sprayhood. I fabrikkens 39-foter er det enklere å se gjennom overbygget. Slik fungerer det ikke her. Da burde det vært mer vinduer i overbyggets aktre skott, slik at det var mulig å se gjennom. Overbygget gir ly, men ikke så bra som en sprayhood. Jeg liker også å seile med sprayhooden nede, og det går ikke her. Du må opp på cockpitkarmen for å få god sikt fremover.

Høy kvalitet

Bente har valgt bra dekksutstyr og alt virker gjennomtenkt og fornuftig. Den gir kvalitetsfølelse, og det er bra å se at båten har utstyret den fortjener. Riggen er fra Selden, og står uten akterstag. Det gjør den også? på First 27 og Pogo 30, som er mer avanserte båter, men selv ville jeg gjerne hatt mulighet til å bøye masten når det blåser mye på kryss. Uten akterstag kan båten ha et firkanttoppet storseil, med en storseilstopp som tvister ut i mye vind. På den måten rever seilet seg selv i vindkast.

Jeg syns det var mye friksjon i styringen. Det kan være at et rorlager er feilmontert. Noen småting er det alltid på byggenummer én, men båten virket langt fra noen prototype.

Vi fikk også seilt med gennaker. 28-foteren har et utskyvbart baugspryd med garasje under dekk. Dette er elegant, men ikke den billigste eller letteste løsningen. Nedsenkning i dekk er billigere og kanskje mer fornuftig.

Litt for tung

Bente 28 har spreke linjer som skriker etter å fly. Da jeg seilte var vinden for lett, men da min kollega testet båten var det mer trøkk. Han hadde gledet seg til å plane med Bente 28, men båten tok ikke av. Den har en vekt på 3,2 tonn, 400 kilo mer enn Dehler 30 OD.

Polardiagrammet viser at båten vil plane om det blåser mer enn 10 m/s, men da med stor A2 gennaker. På 135 graders vindvinkel skal den ifølge tabellen seile 9,6 knop, og 8,8 knop med codeseil på 120 grader i samme vind. Under slike vindstyrker vil jeg anbefale turseilere å ta ned store unnavindsseil, helst før vinden er over 8 m/s.

Bente 28 er en turseiler, bygget for komfortabel seiling. Det er båtens linjer som lurer oss til å forvente mer. Antoine Cardin forteller at båten har truffet konstruksjonsvekten, og skrogformen er laget for 3,2 tonn. Den har derfor rundere form og mer rocker, som gjør at den slipper vannet bedre i lavere hastigheter. Rocker er vinklen på undervannskroget mot hekken.

Bente 28
STÅHØYDE: Glasskuppelen gir enorm ståhøyde ved byssa og badet. Du står også på bunnen av skroget.
Bente 28
BYSSA: Testbåten var utstyrt med induksjonsplate. Det krever landstrøm.
WC: Badet er enkelt, men langt større enn forventet.
WC: Badet er enkelt, men langt større enn forventet.
SALONG: Planløsningen er god og salongen er stor og trivelig. Finishen er bra.
SALONG: Planløsningen er god og salongen er stor og trivelig. Finishen er bra.

Enorm ståhøyde

Bente 28 har overraskende lik planløsning som min tidligere båt, en TwoStar 36. 28-foteren er også like bred som min gamle 36-foter. Bente har bedre cockpit, men TwoStar 36 hadde større køye akter og litt skapplass i forpiggen. Vi var på seiltur med tre barn, og det gikk helt fint. Det ville vi også klart i en Bente 28, så lenge barna ikke er fullt utvokst.

Det spesielle overbygget gir mye volum og ståhøyde for kjemper, men noen glasskuppel er det ikke. Pillarene mellom vinduene er bredere enn hva jeg hadde forventet, men det er bra sikt fremover likevel.

Ved nedgangen står du direkte på skrogbunnen, og det er bare millimeter til sjøen. I salongen, over kjølen hever en kraftig bunnramme dørken. Det betyr at du må bevege deg med bøyd nakke for å komme frem til forpiggen.

Byssa er enkel. Den har en elektrisk induksjonsplate for matlaging, noe som krever landstrøm. Dette, samt kjøleboks er på ekstrautstyrslista. Også badet er enkelt, men overraskende stort for båtens størrelse. Her finner du båtens eneste dør.

Bak byssa er det en stikkøye. Her er det god plass om du sover alene, og supert for to små barn - om de er venner. Men noen dobbeltkøye er det ikke.

Tank på 55 liter er lite for mange dagers turseiling.

AKTERKØYE: Køya akter er halvbred og ble brukt til seil under testen.
AKTERKØYE: Køya akter er halvbred og ble brukt til seil under testen.

Bente 28

LOA:8,65 m
Bredde:2,99 m
Dybde:1,60 m
Vekt:3 200 kg
Ballast:995 kg
Storseil:33 kvm
Fokk:22 kvm
Gennaker:78 kvm
Motor:13 hk
Diesel:60 l
Vann:55 l
Pris euro:110 000

Pluss-minus

+ Kul design

+ Bra plassutnyttelse

+ Høy kvalitet

- Høy pris

- Tung på styringen

- Tungt bygget

.

MOTOR: Du kan velge mellom elektrisk eller diesel. Standard er en Vetus-maskin. I testbået stod det en Volvo, plassert med drevet foran motoren. Sjekk lensepumpen på båtens laveste punkt, rett foran motoren.
MOTOR: Du kan velge mellom elektrisk eller diesel. Standard er en Vetus-maskin. I testbået stod det en Volvo, plassert med drevet foran motoren. Sjekk lensepumpen på båtens laveste punkt, rett foran motoren.

Mye penger

Det er bra at Bente lager en stor 28-foter i høy kvalitet. Og det er godt å se at noen våger å bygge mindre båter av høy kvalitet. Men med prisen du må ut med for en ny Bente 28 kan du finne mye spennende på bruktmarkedet. Men med en ny båt har du en garanti, og for mange er en stor 28-foter perfekt. Du får en båt som er langt billigere å eie over tid enn en større båt.

Båten vi seilte hadde dieselmotor. I testbåten stor en Volvo Penta, standard er 16 hk Vetus. Motoren er plassert bak seildrevet, noe som gjør det litt klønete å sjekke drivreima. For vel 50 000 ekstra kan du få båten levert med Torqeedo elmotor og et 5 kWh batteri.

Prisene starter på 109 160 euro, men det er for en enklere bygget båt enn den vi testet.

Prisene for varianten vi seilte starter på 138 571 euro uten moms. Da får du båten vakuumstøpt, mer avansert elektrisk anlegg, mer innredning og oppgradert dekksutstyr. Med dagens svake krone, samt moms havner prisen da rundt to millioner kroner.

Om du skal ha en kul, moderne seilbåt i denne størrelsen er det noen alternativer. First 27 er sprekere og billigere. First 27 er også en kvalitetsbåt. Oceanis 30.1 er litt større, men også billigere. Dette er også en rimligere utstyrt båt, og kommer bla. med bare en vinsj som standard. Dehler 29 er også et alternativ. Modellen har vært i produksjon i 25 år, og selger stadig. •