Bilder og film fra Skagen Race

Gikk du glipp av direktesendingen fra Skagen Race? Det gjorde du ihvertfall hvis du var med selv. Seilas sendte direkte fra kockpiten til Claus Landmark. Her kan du gjenoppleve starten og utviklingen til litt forbi Slagentangen.

Publisert

Vi har også satt sammen en filmsnutt av kortere varighet fra starten. Santa ble beste Landmark 43 med 6 plass i klassen og 10 plass over all. Særlig det første var skipperen godt fornøyd med. Han må selvsagt tåle kommentarer rundt hvorvidt båtene er likt utstyrt – Claus har jo ikke bare overvåket byggingen av sin egen båt – men også konkurrentenes...

Direktesendingen var en suksess, og det tekniske fungerte over all forventning. Flere seere koblet oss opp mot storskjermen i stua, og fikk følelsen av være tistede ifølge rapportene. Suksessen gjentatt i utvidet form i forbindelse med Færder'n og Two Star.

Frisk seilas

Det ble en frisk seilas i skarp sydvest. Vi tok 4 slag på turen – alle 4 syd for Skagen Rev (altså siste par nautiske mil). Det var skarpt mesteparten av veien, og vi slakket aldri mye på skjøtene. Værmeldingen antydet at vinden skulle dreie fra sydvest og noe vestlig. Vi gikk litt høyt i starten for å få best mulig utbytte av stikk i skjøtene når vinden dreide – kanskje med seilskift til jib-top. Jib-top er et sløreseil som minner om en fokk. Den er høyt skåret, og er dypere enn seil designet for å krysse med - dessuten skjøtes det med gennakerskjøtene. Det skal derfor gi noe mer krefter på skarp slør. Det viste seg å bli litt for skarpt, og dermed ble den planlagte gevinsten borte. Dessuten var vi litt sene med å falle av for å hente gevinsten, så da tapte vi litt på grepet isteden.

Sjøsyke

Med 10-15 sekundmeter vind og 2-3 meter bølger, var det flere båter som måtte bryte på grunn av havari eller sjøsyke ombord. På Santa klarte vi oss rimelig bra. Ihvertfall med tanke på at vi var 12 mann ombord. Noen var nede i le og fôret haiene, men det gikk greit likevel. Det er grader av sjøsyke, og det grenser vel mot dyreplageri å fortsette hvis det blir riktig ille for noen.

God fart

Vi logget 12 knop på det meste i løpet av natten, og det er ikke ille med vinden foran tvers. Sjelden viste loggen under 7 knop. Landmark 43 er en drøm på flatt vann og kryss. Dessuten seiler båten ekstremt høyt. Det fikk vi litt igjen får på vei over fra Brofjorden, men før det var det mest vannlinjen som var avgjørende for farten. Undertegnede hadde fornøyelsen av å styre deler av turen - morsomt, men slitsomt og krevende. Vi slet litt med å holde farten i bølgene, men det gjorde visst de fleste andre også. 

Fremme i Skagen

Det er deilig å komme frem til Skagen enten man er på tur eller seiler regatta. Men gleden er nok proporsjonal med innsats og lidelse for mange av oss. I tillegg tok vi siste stikk mot et par båter helt på slutten, så da var stemningen ekstra god. I havnen var bare et fåtell båter kommet inn. Camilla og Woolfpack hadde slått oss med nesten 3 timer, og gjorde det bra på handicap også. Eneste båt før oss i indre havnebasseng var Pixeline, X-442 med skipper Henning Hansen. De vant også regattaen over all.

Redigert klipp:

Fra direktesending:

 

Klassevinnere ble:

J - LYS flerskrog

Eydis Harald Usterud (Hørsholm SF) Lavezzi 40

I – ORC

Wolfpack Thomas Thomas Nilsson (Kongelig Norsk Seilforening) TP52

I - 5. LYS

More Chaos Rune Sundvall (Kongelig Norsk Seilforening) Swan56R

H - 4. LYS

piXeline Henning Hansen (Drammens Seilforening) X-442 MK-1

G - 3. LYS

Enzo Sverre Samdal (Kongelig Norsk Seilforening) First 51

F - 2. LYS

wanted Geir Begby (Fredrikstad Seilforening) bavaria

E - 1. LYS

Angelique Tom Olsen (Frognerkilen Seilforening Av 1860) Banner 30 Spec.

D – Turklasse

Brisen Roar Jacobsen (Gjøvik Seilforening) Sweden Yacht 45

D - 2. LYS u/spinnaker

Hemith III Thor Arve Øveraasen (Kongelig Norsk Seilforening) Sweden Yachts 45

D - 1. LYS u/spinnaker

Liv TERJE SMITH (Kongelig Norsk Seilforening) Skøyte

C - 2. LYS Shorthanded

Yoga Jon S. Storli (Asker Seilforening) Hanse 540

A - 1. LYS Shorthanded

New Deal Karl-Einar Jensen (Moss Seilforening) Dufour 34