Peder Lunde jr. Paul Elvstrøm og Bjørn Bergvall

Får ærespris 64 år etter olympisk seilergull

Bjørn Bergvall vant OL gull i Flying Dutchman i Roma i 1960. Nå får han Fearnleys Olympiske Ærespris

Publisert Sist oppdatert

Fearnleys olympiske ærespris er en norsk idrettsutmerkelse som ble oppsatt av skipsreder Thomas Fearnley (1880–1961) i forbindelse med vinter-OL i Oslo i 1952.

Etter OL i 1960 fikk Peder Lunde jr. den pretisjetunge utmerkelsen. Den gang ble Fearnleys olympiske ærspris bare tildelt individuelle utøvere og ikke til lag, og det ble Lunde som skipper som ble mottaker, en tildeling han for øvrig delte med Knut Johannesen for sine berømte 15.46.6 på 10.000 meter under vinter OL i Squaw Valley samme år.

Peder Lunde jr har siden kjempet for at makkeren i «Sirene» også skulle få sitt trofé, og etter at Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité som står for utdelingen besluttet at også lag skulle kunne kvalifisere, fikk altså Bergvall også sin fortjente hederspris. Den blir tildelt ham etter det kommende sommer OL i Paris.

Prisen er en bronsestatuett modellert av Per Palle Storm etter den antikke greske skulpturen Diskoskasteren, laget av billedhuggeren Myron. Den utdeles til norske idrettsutøvere eller lag for fremragende prestasjoner i de olympiske leker, vanligvis én for vinterlekene og én for sommerlekene. I 2021 ble det bestemt at prisen også skal deles ut for prestasjoner i Paralympics. Ingen kan vinne prisen flere ganger.