TETT PÅ: Starten foregår i indre havn i Bodø, og publikum for et spennende og flott skue når alle skal ut igjennom moloåpningen.
TETT PÅ: Starten foregår i indre havn i Bodø, og publikum for et spennende og flott skue når alle skal ut igjennom moloåpningen.

Rekord ønskes i nordnorsk eventyr

Bodø Seilforening ønsker seg deltagerrekord i Nordland Offshore Race i år. Det vil bety 30 båter eller mer på deltagerlisten.

Publisert Sist oppdatert

30 er blitt et magisk tall i Bodø Seilforening. Flere ganger har man vær tett oppunder, men aldri over når det gjelder deltagere i Nordland Offshore Race. I år arrangeres shorthanded.-regattaen for 12. gang, og mange mener tiden er inne. 30-tallet bør kunne trekkes frem.

Regattaen starter 26. mai, men ennå er det et godt stykke frem til magien kan vise seg i Bodø. Per i dag er det påmeldt 12 båter.

Påmelding til Nordland Offshore Race.

De beste forutsetningene

Er det en regatta som fortjener rekordoppslutning, så bør det være Nordland Offshore Race, for hadde seilere i Norge – og i Europa – kjent sin besøkelsestid, for omgivelsene og regien er det ikke noe å si på:

Regattaen foregår i midnattssol og to ganger krysser feltet Vestfjorden mellom Bodø og Værøy. Hele veien ser man Lofotveggen som en kuliss i bakgrunnen som sola skinner på og så vidt berører om natten. De som vil følge regattaen, kan gjøre det på storskjerm på Thon Hotel Nordlys – eller følge med på hvor båetene er på mobilen gjennom trackingen RaceQ.

Også for publikum som tar turen ned til havnen 26. mai kl 11:15, har regattaen noe å by på.

– Starten går fra indre havn i Bodø og under friske forhold kan det bli trangt ut moloåpningen for de startende båtene. Til publikums glede og seilernes utfordring oppleves båtene på nært hold i det de krysser ut moloåpningen og gjør to merkerundinger rett utenfor moloen. Deretter seiler båtene nordover eller sørover for å krysse Vestfjorden mot Værøy, forteller regattalederen, Jan Eric Hauge.

Flere gjengangere

115 nautiske mil skal tilbakelegges av de to om bord, og opp igjennom årene har regattaen hatt forskjellige forhold – fra ganske røffe til veldig snille. Uansett må seilerne yde sitt beste.

– Ulike taktiske valg er avgjørende for sluttresultatet. Seilerne blir dessverre sjelden tilgitt sine feil. At seilasen likevel er vårens eventyr i nord, vises ved alle som deltar år etter år. Over seilasens 12- årige historie har den hatt over 200 deltagere, og av disse er det nesten er det 40 som har deltatt fem ganger eller mer, sier Hauge.

I regattaen i 2016 gikk førsteplassen i stor klasse til «La Sirena» med Kurt- Arne Mosand fra BSF Lofoten og makker Svein- Arild Hildrum fra Asker Seilforening. De seilte en Grand Soleil 40R. De vant med hele 24 minutter på neste båt.

I liten klasse ble det en formidabel sekundstrid etter nesten 21 timer seiling under friske forhold på Vestfjorden. Bodø-båten «Lucille» med Harry Nilsen og Terje Enebakk i deres Contrast 33 vant med knepne 32 sekunder etter korrigert tid over Jonny Østerhus og Trond Bliksvær i deres Hanse 385, «Nerthuz». Det var bare 3 minutter og 35 sekunder mellom de tre første båtene i klassen.

Følges tett

Hvordan regattaen utvikler seg i år, vil regattakomiteen i Bodø Seilforening gjøre sitt beste for å fortelle om.

– Vi vil kommentere stillingen underveis, kjøre «replay» på situasjoner, og vise hvorledes den enkelte båt gjør det i forhold til resten av feltet, og det med bare 5 minutters forsinkelse, sier Jan Eric Hauge.

At ikke flere seilere fra steder lenger sør i landet – bortsett fra den utflyttede nordlendingen Hildrum fra Asker – tar turen til denne unike regattaen, kan en saktens stille et stort spørsmålstegn ved. Det er trolig flere seilere i Bodø som vil ønske en makker velkommen.

Nordland Offshore Race teller med vekttall 1,0 på SEILmagasinet Shorthanded-ranking.