PÅ BØRSHOLMEN FOR 44 ÅR SIDEN

UNIKT MILJØ: Jan «Mattis» Mathiesen skapte et helt unikt miljø på Børsholmen i Asker som kan være en tankevekker for alle som i dag strever med rekruttering til seilsporten.

– Og ellers får de gjøre som de vil

Rekruttering er noe alle seilforeninger i landet strever med for tiden. Da kan kanskje dette klippet fra Børsholmen i Asker anno 1973 være til inspirasjon?

Publisert Sist oppdatert

Børsholmen – eller nærmere bestemt «Mattis på Børsholmen» – er et begrep i norsk seilsport. Mattis, hvis egentlige navn var Jan Mathiesen, holdt til på øya Børsholmen, som ligger rett utenfor Blakstadtangen der Asker Seilforening har tilhold. Børsholmen er selve arnestedet for Asker Seilforening, der Mattis var en av stifterne av foreningen, som den gangen den ble stiftet i 1932 het Blakstad Seilforening.

brsholmenbatverftskilt

På Børsholmen har det opp igjennom årene vært et helt spesielt miljø, og faktum er at det ut av dette miljøet er blitt fostret en lang rekke seilere som har markert seg – ikke bare som gode seilere på regattabanen – men ikke minst som seilere som har vært eller er genuint opptatt av seiling gjennom et langt seilerliv.

Les også: Seiler eller Optimist-seiler?

Jan Wanggaard in spe

23. juni 1973 avla NRK Børsholmen en visitt og lagde et innslag i TV-serien «Trimtreff». Der blir Mattis intervjuet om livet på Børsholmen, og reporter Rolf Rustad snakker med noen av ungdommene der på den tiden.

Blant annet får man møte Jan Wanggaard, som i dag er opptatt med å bringe polarskuta «Maud» tilbake fra Nordvestpassasjen til Vollen i Asker, og Helge Hovland, som i ung alder seilte som mannskap for daværende kronprins Harald og senere er blitt norgesmester i Hobie Cat – og senest i år deltok i NM i 11-meter.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

JAN WANGGAARD: En ung Jan Wanggaard blir intervjuet av Rolf Rustad i NRK.

Jan Wanggaard var opptatt med å støpe seg sin egen singlesculler robåt i plast i 1973, og med tanke på hva Jan holder på med nå, er jo svaret på spørsmålet til Rustad om han tror han vil komme til å få bruk for dennee praktiske erfaringen senere i livet, talende:

– Ja, det blir vel litt bruk for dette.

Helge Hovland holdt på å sjøsette en Andunge som han hadde brukt fire-fem måneder på å bygge selv i plast sammen med en kamerat. Byggingen foregikk etter skoletid og i weekendene.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

HELGE HOVLAND: Helge Hovland er klar for å sjøsette Andungen han selv har bygd.

Ungdommene styrer seg selv

NRK-innslaget forteller om en øy der ungdommene som kom dit – og elsket å være der – fikk utfolde seg. Ikke fritt; de måtte innordne seg reglene Mattis hadde:

– Ungdommene styrer seg selv så lenge de gjør det de skal gjøre, og lar være å gjøre det de ikke skal gjøre. Da er det ingen som blander seg bort i noen ting.

På Børsholmen fikk de nøkler til verkstedet og de fikk låne verktøy – men det var ikke lov å røyke på øya.

– Vi må ha disiplin, orden og gjensidig tillit, sier Mattis.

Mattis la til rette for ungdommene – de fikk bygge båter og de lærte å seile.

Han forteller at de som innordnet seg, fikk store friheter, mens de som ikke gjorde det, gjerne fikk en kortere eller lengre «permisjon» eller «tenkepause»:

– Jeg vil ikke si at de skeier ut, men de er ikke vant til den «style» vi synes vi må ha. De fleste oppdager jo ved hjelp av sunn fornuft at det er nødvendig her i livet, sier han i intervjuet.

– Jeg tror ungdommene anerkjenner at jeg utøver et slags opplyst enevelde, konkluderte Mattis.

OPPLYST ENEVELDE: - Ungdommene var inneforstått med at jeg praktiserte et opplyst enevelde, sier Mattis.

Lærdom for livet

Rolf Rustad oppsummerer at på Børsholmen har ungdommene selv ansvaret for hva de holder på med, og at de på Børsholmen får prøvd sin evne til å samarbeide og lære. Der blir de også bedre kjent med seg selv og sine kamerater – noe som er viktig lærdom for livet.

Mattis døde i 2005, mens søsteren hans, Ninken Mathisen, fortsatt bor på øya. I dag eies og drives Børsholmen av en stiftelse. Inntektene kommer fra opplag og havnedrift. Fortsatt foregår det seilopplæring på øya, men det praktiske ungdomstilbudet som NRK-innslaget beskriver, er borte. Asker Seilforening og Børsholmen Stiftelse har fortsatt et samarbeide, blant annet om drift av Andunger og Sjøsprøyt-ukene for barn.

I stiftelsens formålsparagraf står det blant annet at formålet er «å bevare Børsholmens miljø for sjø- og båtinteresserte» og «lære ungdom om sjøliv, båtvett og friluftsliv».

Se hele NRK-innslaget «Trimtreff på Børsholmen».