FLYR: Foiling med brett er i en voldsom utvikling. Nå er det også arrangert regatta i Norge.
SLALÅM: NM ble arrangert av Arendal Seilforening på Lista.
VINNERE: Sondre Krey, Martin Møller Hovda og Alexander G Buch.
UNG: Helle Oppedal ble beste U17-seiler. Hun hevdet seg i toppen.
PROFF: Miriam Rasmussen ble beste jente.
MESTER: Martin Møller Hovda var helt suveren.

Også brettseilerne foiler

I helgen var det norgesmesterskap i slalåm hvor det også ble holdt regatta med foil, etter at vinden løyet.

Publisert Sist oppdatert
MESTER: Martin Møller Hovda var helt suveren.

Alle bilder: Pål Fostervold

 

Værmeldingen før helgen gjorde at Arendal Seilforening flyttet hele mesterskapet til Lista. Det var alt utsatt en helg.

– Fredag kveld flyttet 20 slalåmseilere inn i det nye langhuset på Østhassel. Der hadde de god utsikt til banen som ble lagt mellom Kviljo og Rauna. Lørdag startet med laber vind. Men utpå dagen kom vinden med solen og 3 slalåmseilaser ble avholdt under nydelige, om enn marginale forhold med vind fra 6-8 m/s, kommer det frem fra NBKs nettside.

Som arena var Nesheimsanden på Lista, nærmest perfekt, nydelige riggeforhold, noenlunde stabil vind i en skjermet bukt med dybder fra 5-10 meter var det også svært raskt og lett å legge bane.

De fleste deltakerne kunne bo under samme tak med utsikt rett ut til banen. Med langbord og fellesmiddag på lørdag, ble det også en vellykket helg sosialt sett.

Proffe, unge og erfarende

Det deltok seilere i alle aldre i mesterskapet, og yngre seilere er på vei. Av de 21 seilerne på resultatlisten var fire seilere U17, under 17 år, mens to seilere var under 20 år. Men det er fremdeles seilere som startet sporten på 80-tallet. ni av seilerne var Grand Masters.

Søndag startet som lørdagen med veldig laber vind, men noe etter lunsjtid tok vinden seg opp, og det ble avholdt i alt 5 seilaser. Fremdeles var det ikke mer enn 7-9 m/s så det var tung pumping ut fra hvert merke hele dagen. For å hevde seg i helgen måtte utøverne treffe med både utstyr, teknikk og utholdenhet. Det ble tydelig utover helgen hvem som hadde det beste treningsgrunnlaget. Totalt ble det avhold 8 eliminasjoner i løpet av helgen.

Martin Møller Hovda var helt suveren, med førsteplass i alle tellende heat. Sondre Krey hadde et godt grep om 2. plassen etter første dagen og store deler av søndagen, men måtte seg slått på målstreken av Alex Buch som kom sterkt tilbake på søndag etter en famlende start på mesterskapet.

Gode jenter

Vi har to proffe seilere i Norge som deltar i verdenscuppen, begge jenter. Miriam Rasmussen har møtt tøff motstand internasjonalt, men lekte seg mot de gamle grå i helgen. Vår beste seiler, Oda Johanne Stokstad Brødholt, deltok dessverre ikke.

Med Miriam Rasmussen på 4. plass, og unge Helle Oppedal på en 8. fikk vi et litt overraskende resultat med tanke på at de konkurrerte med mange av landets beste mannlige brettseilere. Begge disse jentene er blant de brettseilerne som trener hardest i landet, så i en konkurransehelg der pumpeteknikk og utholdenhet var avgjørende fikk de full uttelling for arbeidet de har lagt ned på sporten de siste årene.

Mesteren satser profft

Martin Møller Hovda er ferdig med videregående, og skal i år prøve seg som profesjonell brettseiler. Han debuterte i verdenscuppen i Danmark tidligere denne måneden hvor han fikk målt seg mot verdenseliten. Han er nå på vei til Sylt der det seiles verdenscup om to uker. I NM var han best 19 åringen fra Karmøy best, både i Slalåm og med foil.

De unge best på foil

Etter at vinden løyet lørdag, bestemte arrangørene seg for å avvikle Norges første windfoilregatta. Ikke uventet var det den yngre generasjon seilere som raskest har tilpasset seg denne nyvinningen og Martin Møller Hovda, Kristoffer Gangdal og Helle Oppedal tok de tre første plassene i denne regattaen etter i alt 5 seilaser. Det ble seilt både trekant- og downvindbane.

 

Resultater

TOPP 5:

  1. Martin Møller Hovda (Karmøy Brettseilerklubb)
  2. Alexander G Buch (Sola Brettseilerforening)
  3. Sondre Krey (Sola Brettseilerforening)
  4. Miriam Rasmussen (Drøbaksund Seilforening)
  5. Magne Frønsdal (Sola Brettseilerforening) 

U17

Helle Oppedal (Stavanger Seilforening) (8)

U20

Martin Møller Hovda (Karmøy Brettseilerklubb) (1)

Foil:

  1. Martin Møller Hovda (Karmøy Brettseilerklubb)
  2. Christoffer Agasøster Gangdal (Stord Seilforening)
  3. Helle Oppedal (Stavanger Seilforening)
  4. Kristian Opedal (Stavanger Seilforening)
  5. Øyvind Birkeland (Bergen Brettseilerklubb)

 

Full resultatliste på SailRaceSystem.

PROFF: Miriam Rasmussen ble beste jente.
FOIL: Martin Møller Hovda var også best på foil.
SLALÅM: NM ble arrangert av Arendal Seilforening på Lista.