Lettere og sterkere windsurfingseil

North Sails er tilbake med windsurfingutstyr. Nå kan du får kjøpt seil i 3Di, men det koster.

North Sails har en lang historie med windsurfing-utstyr men for noen år siden ble det slutt. Da ble utstyret omdøpt til Duotone. Windsurfingseilene til North Sails ble startet av loftet i Australia på 80-tallet, men ble etter hvert skilt ut som eget selskap. Det kom under eierskapet til det tyske selskapet Boards and More som lisensierte merkevaren.

Da lisensen skulle fornyes i 2017 ville North Sails USA / Oakley Capital kjøpe North Kiteboarding fra Boards and More, og brukte fornyelse av lisensen som pressmiddel i et skambud. Boards and More sine eiere avviste budet, droppet lisensen og byttet navn.

Ekte North Sails

Nå blir det nye utstyret en del av North Technology Group, og windsurfingutstyret vil dra nytte av selskapets produktutvikling. Alt i 2016 så vi prototype av seil med 3di, før Bords & More mistet merkevaren. Da ble det sakt at slike seil skulle komme på markedet i 2018. Det tok fire år mer.

Lettere og sterkere

Seilene er bygget opp av UHMwPE og Aramid fiber. North spesifiserer UHMwPE til å være merkevaren Dyneema, men sier ingen ting om produsenten av Aramid-fiberen. Vanlige windsurfingseil er bygget opp av polyseterfilm som svekkes raskt av sollys. UHMwPE tåler sollys svært bra, men det er det bare noen typer aramidfiber som gjør.

Produsenten hevder at 3di-seilene skal være 30-40 prosent lettere enn vanlige windsurfingseil, og oppleves mykere.

Bølgeseil først

De nye seilene fra North er akkurat blitt sluppet, og skal komme i fire serier. I dag er det bare bølgeseilene som er i slag, men til sommeren kan du få kjøpt freeride seil også. Senere i år kommer det seil for foiling, og slalom. De nye bølgeseilene koster over 1000 euro, men om de vil leve dobbelt så lenge, så er det et godt kjøp.

3DI: North har spå langt bare lansert seil for bølgeseiling.
3DI: North har spå langt bare lansert seil for bølgeseiling.

.