GO' TID: Sesongen er ikke slutt for Holthe som har benyttet sin Hanse 400 til overnattingsturer i november

Godt fornøyd med Hanse 400

Uttalelser fra to misfornøyde Hanse 400-eiere i SEILmagasinet 6 har skapt reaksjoner.

Publisert Sist oppdatert
SEILER: Hanse 400 er Holtes tredje seilbåt.

– Seilmagasinet i postkassa er alltid et høydepunkt. Ved siste utgave nr. 6 ble jeg riktignok litt skuffet, skriver Torbjørn Holthe i e-post til redaksjonen, og mener bildet tidligere eiere av Hanse 400 tegner av båten, ikke stemmer med hans erfaringer.

Hanse 400 ble i artikkelen beskrevet som en båt med en rekke feil og mangler. SEILmagasinet hadde vært i kontakt med to eiere av en slik båt, som begge hadde en rekke kritiske punkter.

Godt fornøyd

– Jeg kjøpte min Hanse 400 2007 modell høsten 2017 og må si jeg er veldig fornøyd med båten. Jeg har ikke hatt noen feil på båten som kan skylles Hanse med unntak av en underdimensjonert mastefotblokk. Jeg har byttet plotter og hatt en større service på seildrevet, men dette er ting man må regne med på en 10 år gammel båt. Kvalitetsmessig opplever jeg båten som meget god. Helt tørr og en fantastisk turbåt. Jeg har kjøpt en 108% fokk til min, og da seiler den ikke så galt heller. Noen regattabåt er det riktignok ikke, skriver den fornøyde båteieren. Hanse 400 er hans tredje seilbåt. Han begynte med en First 24 som senere ble byttet til en Omega 34.

ARTIKKEL: Saken om Hanse 400 i SEILmagasnet 6.

Holder verdien

– Barnesykdommene er ryddet av veien når man kjøper en Hanse 400 på bruktmarkedet i dag. Man vil derfor få en båt som er meget godt utstyrt og hvor brorparten av verdifallet allerede er tatt. Jeg er fjerde eier på båten. Nypris var ca. 1.4 mill. Den er solgt to ganger for 950.000.- før jeg kjøpte den. Jeg kjøpte båten høsten 2017 for 870.000.-.

I år er det lagt ut seks Hanse 400 til salgs på FINN, og alle er ble solgt relativt kjapt. Den billigste kostet 790 000 kroner, mens den dyreste ble lagt ut til hele 1 290 000 kroner, men den ble sjøsatt i 2012. Det er 200 000 kroner mer enn hva båten startet på da den ble lansert.

UTSTYR: Holthe har brukt mye penger på å få båten slik han ønsker den skal være.

Betydelig oppgradert

Holte har brukt årene han har hatt båten til å tilpasse den hans behov og investert mye for å gjøre båten bedre.

– Båten min er blitt oppgradert med 4G radar, AIS, baugpeke med syrefast stige, ankervinsj bak, formsydd fjærmadrass i forpigg, nedfellbar baugthruster, formsydd vinterpressening og mye annet utstyr. Med en ti år gammel båt må man regne med kontinuerlig oppgradering for at den skal holde verdien. Jeg regner med 20-40.000,- i året i oppgraderinger for at den skal holde seg. I mitt eie har båten fått nye dyneema fall, ny plotter i pod, ny fokk, spinnaker, nye skroggjennomføringer og noen andre små oppgraderinger. Hadde jeg solgt båten nå hadde jeg fått mer enn jeg ga i 2016, mener eieren.

Godt bruktbåtvalg

– Hanse sitt online forum er helt fantastisk. Her finner man svar på alt man måtte lure på. Hvis jeg skal trekke frem et par negative ting så er det liten septiktank og at båten mangler et godt kjølsvin hvor vann samler seg om man skulle få en lekkasje. Motoren kunne også vært bedre lydisolert. Disse tingene riktignok ting som ikke er annerledes på en ny Hanse i dag. Med ett ratt er tilgangen til badeplattform begrenset, og cockpiten er mindre på en båt man kjøper i dag. Foruten det mener jeg båten ikke står tilbake for en nyere Hanse på samme størrelse til dobbel pris.

– Kanskje var den ikke Hanse 400 det beste nybåtkjøpet i 2006, men som bruktbåtkjøp i dag vil jeg si det er et knallkjøp, mener Holthe.