X-79

TURSEILING: «Kosmix» ble kjøpt av ferske turseilere.
TURSEILING: «Kosmix» ble kjøpt av ferske turseilere.

X79 – Kultbåten fra Danmark

X-79 var starten på X-Yachts eventyret. Nå er 80-tallsbåten i ferd med å få en renessanse. 26-foteren er perfekt for dagsturer og shorthandedregattaer.

Publisert Sist oppdatert

Eier du en X-79 er du heldig. Etterspørselen etter denne kule båten har økt under pandemien, og antallet slike båter doblet seg i år, sammenlignet med hva det har vært i tidligere år.

Her hjemme er det seks båter som har løst inn målebrev i 2021, og Sindre Bakke har hevdet seg bra som shorthandedseiler, og ble nummer 29 på SEILmagasinets rankingliste med X-79. Bakke har også seilt Silverrudder, og fått målt seg mot danske X-79-seilere.

–Jeg har eid en x-79 i fire sesonger nå. Båten seiler bra i regattaer og holder følge med raske, moderne båter på lens, forteller Bakke.

I 2021 var det seks X-79 med gyldig målebrev i Norge, i 2020 var det fire slike båter med i Færderseilasen.

Testet i 1980

SEILmagasinets Morten Jensen testet X-79 i 1980 og ga båten høye poengscore for seilegenskaper, cockpit og dekksutstyr, men lavt på turegenskaper. Båten fikk også skryt for å være godt bygget teknisk, men det elektriske anlegget ble kritisert. Benkene i salongen var for lave, og båten var også lite velegnet for matlaging.

Våren 2007 var jeg med Yeni og Brede Kaasa ut på tur i deres X-79 «Kosmix». De var begge ferske turseilere, og hadde bare seilt tre ganger før de kjøpte båten i 2006 for 120 000 kroner. Båten ga så mye seilglede at de bare fortsatte å seile hele høsten, og vinteren. Det var for gøy for å ta båten opp på land.

Båten kostet 108 000 kroner i 1980. En oppgradert X-79 i topp stand vil nå ligge på en pris rundt 100 000, mens litt slitne båter koster under 50 000 kroner.

La grunnlaget for X-Yachts

Niels Jeppesen ble inspirert av Bruce Farr som hadde revolusjonert regattamiljøet med sine lette og brede båter, med tynne brøkdelsmaster. Farr kom fra 18-fot Skiff-miljøet på New Zealand og kunne tegne båter som plante. One-ton Cup på New Zealand i 1977 snudde opp ned på hvordan havseilere skulle være.

Stu Brentnall fra New Zealand vant med båten «Red Lion», konstruert av Farr. Farr hadde tegnet fem av båtene som deltok, som alle var lette og flate. De hadde også en opptrekkbar kjøl som ga et mer gunstige måletall. Alt i 1978 ble disse lette og brede båtene straffet hardt av IOR-reglen. Bare 22 år gammel konstruerte Jeppesen Banner 30 og Revenge 36 i 1978. Revenge 36 er svært lik «Red Lion» i linjene, men har en fast kjøl. Året etter ville han konstruere og bygge en båt han ville selge selv, og lagde en miniversjon av Revenge 36. Inspirert av suksessen til J/24 og Albin Express, utviklet han en entype, en båt som ikke behøvde å ha et gunstig måletall under IOR-reglen. X-79 ble lansert i 1979 og ble en raskere og mer avansert båt enn Expressen. Båten er typisk for det danskene kalte «flyvepapp», lettere, tynnere og mer krevende enn datidens seilbåter.

Etterspørselen ble så stor at Jeppesen ikke klarte å levere, så et verft i Sverge bygde båtene for eksport. Båten var i produksjon fra 1979 til midten av 90-tallet, og ble bygget i et antall av 468 båter. I starten het X-Yachts, Nordsøe Verft.

Kristian Kudsk Andreasen husker X-79 fra året den ble lansert.

– Jeg var med på Sjælland Rundt i 1979, hvor vi seilte mot første X-79. Vi deltok i en 1/2 tonn og den lille røde x-79 fulgte oss rundt. Konstruktør Nils Jeppesen i sandaler deltok, men ikke som rormann. Det overlot han til andre forteller Andreasen. Verftet har kjøpt tilbake den første X-79, pusset den opp, og har den nå utstilt på verftet i Haderslev.

COCKPIT: Yeni og Brede Kaasa opplevde mye seilglede i den spreke båten.
COCKPIT: Yeni og Brede Kaasa opplevde mye seilglede i den spreke båten.
SHORTHANDED: Sindre Bakke er aktiv i shorthandedmiljøet med sin X-79, og seilte Hollenderseilasen alene.
SHORTHANDED: Sindre Bakke er aktiv i shorthandedmiljøet med sin X-79, og seilte Hollenderseilasen alene.

Et liv med X-Yachts

– Jeg startet min seilkarriere på en X-79, ikke min egen, men som mannskap hos Harald Boe, forteller Otto Backe. Det var på midten av 80-tallet da klassen var enorm i Danmark, Tyskland og Nederland. Mange av disse seilerne ønsket seg litt mer plass og komfort, og i 1985 ble X-99 lansert, en båt verftet hadde solgt 100 stykker av, før den var satt i produksjon.

– Jeg dro på langtur på slutten av 80-tallet, men da jeg returnerte, kjøpte jeg min egen X-79, forteller Backe. Det var slik jeg ble kjent med verftet, som førte til at jeg overtok X-Yachts agenturet, forteller importøren.

Bruktbåttips

SEILmagasinet har en serie hvor vi tar frem aktuelle bruktbåter. Vi tar frem gamle tester, og snakker med båteiere for å gi en god beskrivelse av båtens styrker og svakheter. Vi vurderer båten også opp mot dagens båter i samme segment.

2019

Beneteau Oceanis 40 (+)

• Bavaria 38 AC (+)

• Dufour 34 Performance (+)

Hanse 430e (+)

• Jeanneau Sun Odyssey 35 (+)

• Hallberg-Rassy 312 (+)

2020

• First 40.7 (+)

• X-362 (+)

• Marieholm MS20 (+)

• Bavaria Vision 44 (+)

• Fenix (+)

• Hanse 400 (+)

2021

Albin Express (+)

Sun Odyssey 409 (+)

• Maxi 77 (+)

Bavaria 34 AC (+)

Albin Ballad (+)

Elan 37 (+)

– Nå er jeg blitt X-79 eier igjen sammen med kollega Lars Bjønnes. Båten skal vi pusse opp i vinter og gjøre strøken, forteller Backe.

– Det ble aldri noen entypeklasse for X-79 i Norge, det skyldes at KNS satset på First Class 8, som var litt billigere, mener Backe.

– I 1992 var jeg nyutdannet og kjøpte en X-79 av Henning Hansen som nå seiler X-442 Pixeline. Den hadde vi mye moro med i noen år inntil jeg flyttet tilbake til Trondheim i 1994 for å begynne på doktorgraden. Båten ble solgt i 1995. Jeg vurderte da Banner 28 samt Express. Bannerne var allerede veldig slitne på den tiden. Det var tilfeldig at jeg endte på X-79. Regattamessig så hadde Express vært bedre, forteller Rune Tønnessen. Han eide X-79en sammen med to kamerater som ikke kunne seile.

– Vi vant stort sett alle regattaene i Bærum i de årene, samt seilte de sedvanlige LYS regattaene i Oslofjorden. Vi var på ferie i den en uke av gangen et par år. Seilte til Skagen med kuling rett imot, forteller Tønnessen.

X-yachts har også preget hans liv. Han seilte mannskap på en X-99 da han studerte, og tok NM-gull som mannskap på X-35 «Barcarole» i høst. Tønnessen har også gjort det bra i shorthanded sammen med Halvor Schøyen.

Kul dagseiler

– X-79 sterke sider er lens der båten holder følge med moderne raske båter. Båten har også mange trimmuligheter med stor genoa og liten fokk til kryss. Og på lens kan du ha ulike spinnakere eller gennakere til ulike forhold. Storseilet har to rev, som er veldig fint når det begynner å blåse over ni-ti m/s. Jeg har seilt en del alene og dobbelhanded i regattaer uten at det er noe problem. En enkel båt å handtere selv i mye vind, forteller Sindre Bakke. Det første året brukte han ofte to rev når det begynte å blåse litt, for da er det bare å feste begge lensetaklene på tur. Han synes nå det er null stress å bruke lensetaklene.

X-79 er bredere og flatere enn Express og er mer villig til å plane. Båten har også en stor og bra utformet cockpit. Lensetakler kan skremme noen, men gir også flere trimmemuligheter. Noen har montert baugspryd på båten for å seile den med gennaker. Å eie en X-79 er som å eie en gammel Porsche. Det er en båt med klasse og historie.

– At den planer kan jeg skrive under på. På vei hjem fra Danmark hadde vi loggen oppe i 26 knop nedover en bølge, og hadde snittfart på over 12 knop, forteller Backe som den gang var ung og gæren.

– Båten ble seilt hjem fra København, og i to dager hadde vi vind over 20 sekundmeter. Litt artig å ankomme Marstrand med en liten båt og få beskjed om at alle lå værfast på andre dagen, mimrer Harald Boe. Han kjøpte båten som 3/4-fabrikat, hentet på verftet og kjørt hjem på tilhenger, og bygget ferdig i hagen hjemme.

KRYSS: Cockpiten er stor og funksjonell. Det gjør X-79 egnet til dagsturbåt.
KRYSS: Cockpiten er stor og funksjonell. Det gjør X-79 egnet til dagsturbåt.
RIGG: Masten er tynn og lett. Lensetakler gjør båten mer krevende.
RIGG: Masten er tynn og lett. Lensetakler gjør båten mer krevende.
PIT: Det meste av trimmeliner er trukket fra masten til en vinsj på nedgangsluka.
PIT: Det meste av trimmeliner er trukket fra masten til en vinsj på nedgangsluka.

.

DETALJER: Akterstagstrammingen er ført til cockpiten via dreneringen.
DETALJER: Akterstagstrammingen er ført til cockpiten via dreneringen.

Stor cockpit

– Størrelsen på cockpiten gjør at båten oppleves som større enn den er. Sånn sett helt ulikt Express som har en trang og ergonomisk fryktelig cockpit, mener Tønnessen.

X-Yachts er kjent for bra dekksutstyr og gjennomtenkte løsninger, men utstyret fra begynnelsen av 80-tallet er klart for utskiftninger. Selvskjøtende vinsjer vil mange ønske seg for shorthandedseiling.

X-79 er ettertraktet på bruktmarkedet i Europa. De som har kommet for salg i Danmark har ansatte i X-Yachts kjøpt opp. De få som har vært på markedet her, har vært latterlig billige.

– Det var en med innenbords motor til salgs i fjor høst. Tror prisen var rundt 50.000 kroner. I sommer var den en i Trondheim for 30.000, forteller Tønnesen som også følger bruktmarkedet.

X-79 har «flyvepapp»-båtens typiske flate bunn og tynne rigg med lensetakler. Båten er lett bygget og har mye seil. Det gjør at den planer på slør og gir vanvittige seilopplevelser. Båten har lite forseil og et stort storseil. Det gjør at man sjelden trenger å skifte forseil, men heller trimmer ut seilkreftene i storseilet, eller rever. X-79 er krevende å seile optimalt. Båten stopper fort om man seiler for høyt, og den krever en god balanse i seilplanet og god trim på seilene. Båten er meget lettdrevet og skyter fart i de minste vindpustene. Båten er rank, men sluttstiv. For regattaseiling er vektplasseringen viktig om bord.

– Jeg husker båten som en god allround båt, men husker best noen ville strekk på havet hvor båten var lynrask samtidig som den var stabil grunnet stor bredde akter, forteller Boe.

– Med den fleksible masten kan riggen trimmes optimalt. I starten skiftet vi til fokk i seks m/s, men med fem mann på ripa kunne vi seile i ti m/s med genua, om trimmen var riktig. Men glemmer du lensetaklene i en jibb, så går masten, forteller Andreasen.

– Jeg har slitt med å seile i lite vind under en meter per sekund og spesielt når det er litt småbølger. Da drar Expressen ofte ifra. Men blåser det opp over en meter per sekund fyller genoaen seg helt, og da går det bedre, erfarer Sindre Bakke.

Det er egen Facebook-gruppe for X-79 i Norge med 41 følgere. Siden ble opprettet i 2018. Der står det: – Målet er å etablere en X-79 klasse i de største regattaene og slå ut Albin Express båtene. Det har de klart i Danmark. Under Silverrudder 2021 var det 12 X-79, men bare fem Expresser.

SALONG: «Kosmix» hadde originale puter i 2007, puter du fremdeles kan kjøpe fra verftet.
SALONG: «Kosmix» hadde originale puter i 2007, puter du fremdeles kan kjøpe fra verftet.
BYSSE: Det er lavt under dekk fremme ved byssa, noe som ikke gjør matlaging særlig egnet.
BYSSE: Det er lavt under dekk fremme ved byssa, noe som ikke gjør matlaging særlig egnet.
KØYER: Køyene fortsetter akterover under cockpit, et greit sted å stue vekk utstyr.
KØYER: Køyene fortsetter akterover under cockpit, et greit sted å stue vekk utstyr.
LUKE: Nedgangsluka er stor og åpen, med få trinn. På «Kosmix» er innredningen utnyttet med hengelommer.
LUKE: Nedgangsluka er stor og åpen, med få trinn. På «Kosmix» er innredningen utnyttet med hengelommer.

Trang turseiler

X-79 er ingen turseiler, men båtens store bredde gjør at det er mye plass under dekk for en båt på åtte meter. Ståhøyden derimot er det verre med. Båten har bra med stueplass, og mange køyeplasser. Største mangel er et avlukket toalett. X-yachts er kjent for god kvalitet, men X-79 er en mye enklere båt enn dagens X-båter.

– Båten funker bra til turseiling med god plass i cockpit. På min X-79 er det Bukh innenbords motor med ti hk som gir en maksfart på ca syv knop. Jeg har vært på turer hver sommer to ganger til Danmark og langs både svenskekysten og norskekysten. Båten funker fint til tur. Jeg har ferieseilt sammen med en Express med to voksene i hver båt, og det funker fett, forteller Bakke.

– Forpiggen er trang å komme til, men når en først har lagt seg er den ikke så verst. Det beste er å sove i benkene i salongen. Det meste av bager og poser får plass under cockpit og andre stuerom, så det er mulig å holde det sånn noenlunde ryddig rundt bordet. Vi har ikke vært mer enn to personer av gangen på overnatting i båten, men det har i hvertfall gått veldig fint. Det kan nok sammenlignes med å sove i telt i forhold til turbåtene. Det er ikke hvordan man har det som er viktig, men hvordan man tar det, sa Brede Kaasa da vi seilte X-79 i 2007.

– Den er rommelig inni, i hvert fall i horisontalplanet, og vi overnattet en gang åtte personer og alle hadde en køye, forteller Tønnessen.

– Jeg syns båten var helt topp som kombinasjonsbåt. Båten ble hovedsakelig kjøpt for å seile regatta, men også med mulighet for en ukestur som feriebåt. Vi seilte noen regattaer i Danmark med båten, og lengste tur var til København, forteller Harald Boe som kjøpte sin X-79 i 1984.

– Som turbåt var ikke min båt på noen måte optimal da jeg valgte å droppe v-køya i baugen, kokeapparat og toalett med sterkt fokus på vekt. Vi fleipet når vi seilte tur om at vi navigerte etter Sibylla-gatekjøkken kartet, mimrer den tidligere J/Boat-importøren.

Styrker og svakheter

INNREDNING: X-79 ble levert med eller uten forpigg. Båten fungerer godt for sporty turseiling.
INNREDNING: X-79 ble levert med eller uten forpigg. Båten fungerer godt for sporty turseiling.

–Sammenlignet med konkurrentene holder X-79 en høy finish og kvalitet, mener Boe.

– Jeg opplevde X-79 som solid og godt bygget. Jeg hadde en reparasjonsjobb pga. vannlekkasje fra dekket da det var kommet vann i sandwichen i overbygget fra mastehullet, forteller Tønnesen. Lekkasjer gjennom dekk er et kjent problem. Vann kommer inn via masten, eller påmontert dekksutstyr. Også vinduene kan lekke med tiden.

De fleste båtene ble levert uten motor, mens de som fikk innenbordsmotor har nå fått utfordringer med denne. Innenbordsmotoren var saltvannskjølt, noe som reduserer levetiden.

– Vi hadde en seks hk påhenger, og med den var det slitsomt å gå mot grov sjø. Under slike forhold fungerer en innenbordsmotor mye bedre, mener Tønnesen.

Han legger til at den slanke riggen gjør det enklere å rigge båten, men at det blir litt styr med lensetakler.

X-Yachts bygger båtene i sandwich som gir stivhet, og redusert vekt, men i stede for skum med lukkede celler, er det blitt brukt balsa i området rundt kjølen. Balsa har en høyere trykkfasthet enn det skum hadde på den tiden, men den negative egenskapen at det fungerer som svamp, om det oppstår lekkasje.

– Vi må bygge opp skroget rundt kjølen på båten vi har kjøpt. Det er ikke så veldig komplisert, men krever at man vet hva man gjør, forteller Backe. Han mener at litt fuktig balsa ikke er noen katastrofe. X-Yachts kan fremdeles levere det meste av reservedeler til den 40 år gamle båten.

«Kosmix» som jeg seilte i 2007 hadde en lekkasje i roret, og et nytt ror fra X-Yachts kostet da 20 000 kroner.

Etterspurt båt

Mye kan ha skjedd med en båt på 40 år, og båtene du finner til salgs kan variere svært når det gjelder pris og teknisk stand.

X-79

LOA:7,96 m
Bredde:2,88 m
Dypde1,33 m
Kjølvekt:1 345 kg
Vekt:670 kg
Storseil20,3 kvm
Genua18,6 kvm
Spinnaker54 kvm
motor3-6 hk
DesignNiels Jeppesen
Bruktpris60 000 kr

Entypereglene satte strenge begrensninger på valg av seil. De fleste båtene er derfor utstyrt med dacron seil som fungerer greit for tur, men ikke like bra for regatta. Skal du bruke denne som en kombinasjonsbåt, så bør du vurdere et formstabilt forseil. For shorhandedseiling er også autopilot en fordel, men på en slik båt vil en billig sak du setter rett på rorkulten gjøre nytten i de fleste tilfeller.

Godt tau og oppgradert dekksutstyr er også viktig på en båt som dette.

– Skulle jeg eid tilsvarende båt i dag antar jeg at den ville blitt utstyrt med fast baugspryd for også kunne benytte gennaker og code seil, forteller Boe.

– For dem som ikke er interessert i baneseilas, så er X-79 mye mer båt for pengene enn f.eks. Express. X-79 er en båt for ungdommer og unge voksne som både vil seile respitt-regatta og dra på tur, mener Tønnessen. •

LETTVIND: X-79 med et lettvindsseil på baugspryd og rull under NM i shorthanded i 2020.
LETTVIND: X-79 med et lettvindsseil på baugspryd og rull under NM i shorthanded i 2020.