BRUKT: En CB 365 fra 2000 er et an av få spennende turseilere til en hyggelig pris på bruktmarkedet.
BRUKT: En CB 365 fra 2000 er et an av få spennende turseilere til en hyggelig pris på bruktmarkedet.

Historisk lavt utvalg av bruktbåter

I dag er det bare 45 seilbåter på Finn fra privatpersoner. Det lave utvalget kan presse bruktprisene opp. Men det finnes gode kjøp.

Publisert Sist oppdatert

Under forsommeren i fjor ble det plutselig selgers marked av bruktbåter etter mange år med fallende priser. Slik kan det bli i år også. Særlig kurante nyere turseilere i størrelsen 35 til 40 fot er etterspurt. Covid-19 stoppet alle Sydenferier sommeren 2020, og mye tyder på at årets sommer blir mye av det samme.

Veldig stille

8. februar ble det lagt ut 12 nye bruktbåtannonser på Finn, som kanskje betyr at sesongen nå nærmer seg, og at markedet tenker båt. Det har vært svært få nye annonser siden i hørt, og få av båtene som har ligget ute har blitt solgt.

Det kan tyde på at det er mulig å gjøre et godt kjøp, om du finner en båt som passer akkurat nå, men forhåpentlig vis vil utvalget økte med tiden som kommer. Vanligvis er det tiden rundt Sjøen for alle at markedet våkner, i starten av mars.

Lave priser

I og med at Norge står utenfor EU står vi også utenfor det europeiske bruktmarkedet. Det er synd for alle som har en bruktbåt å selge. Bruktprisene i Norge ligger langt under prisene i våre naboland. SEILmagasinet kjenner til flere salg hvor båten er solgt ut av landet, tross for at kjøper må legge på moms. I disse tilfellene har båtene blitt solgt til en verdi 19-25 prosent lavere enn i det landet hvor bruktbåten blir eksportert til.

Covid19-situasjonen har ført til en enorm etterspørsel etter båt i hele Europa. I Tyskland er bruktmarkedet støvsugd, og båtene omsettes for overraskende høye priser.

Nytt eller brukt

Nye seilbåter har økt i pris de senere år, i tillegg har eurokursen endret seg, noe som har skapt utfordringer for salget av nye seilbåter i Norge. Økt etterspørsel i hele Europa gjør det også vanskelig for de norske forhandlerne i å skaffe båter til kundene.

Før sommeren i fjor ble det rapportert om budrunder på noen bruktbåter. Mange hadde ventet et ras av brukte båter på markedet i høst, etter en relativt kald juli, men det skjedde ikke. Det var heller motsatt, og de som valgte å kjøpe båt på våren, og selge på høsten tjente på det, og hadde gratis båt en hel sesong.

Nyere turseilere

Markedet i Norge er mer opptatt av båtens funksjoner, enn av merkevare. Typisk familieturseilere holder seg godt i pris, og kjøpere vil ha letthåndterte båter med to ratt og badeplattform av nyere dato.

Sjekker du bruktprisene på en Bavaria, så er det en god indikator på markedspris fordi det er så mange av disse båtene. Kjøper du en brukt Bavaria, så gjør du sjeldent et stort kupp, men vil heller ikke risikere å gå på en smell, om båten er av nyere dato.

Markedet er i liten grad villig til å betale for regattautstyr, eller avansert langtur utstyr, fordu markedet er for lite. Om du skal selge en båt med mye avansert utstyr, så kan det være økonomisk gunstig og selge dette utstyret separat.

Noen godbiter

BRUKT: En CB 365 fra 2000 er et an av få spennende turseilere til en hyggelig pris på bruktmarkedet.
BRUKT: En CB 365 fra 2000 er et an av få spennende turseilere til en hyggelig pris på bruktmarkedet.

Rask og håndterlig

CB365 er bygget i Sverige, men er et resultat av et norsk prosjekt. 36-foteren er rask, komfortabel og lett å håndtere. Båten oser av kvalitet og har mye til felles med X-Yachts. Dette er en båt som både er bra for turseiling, og for regattaseiling. Båter er til salgs for 680 000.

Du finner annonsen her.

Seriøs langturseiler

Boreal er det ypperste om du ønsker å seile langt nord. Verftets nye 47-foter ble nylig kåret til Årets Båt i Europa. 44 harm mye til felles med Årets Båt, men koster bare det halve. Fem millioner er mye for en fem år gammel 44-foter, men om du er ute etter denne typen båter, så finner du ikke noe bedre kjøp.

Du finner annonsen her

For storfamilien

Det var budrunder på Sun Odyssey 409 i fjor, og nå er det ingen av denne etterspurte modellen, men det er av storesøsteren på 43-fot. Det var faktisk fire, men to er solgt. Den billigste, Sun Odyssey 449 fra 2016 får du for 2,35 millioner. Den biligste, fra 2013 var lagt ut for 1,89 millioner.

Du finner annonsen her

Billig langturseiler

På lange strekk så betyr vannlinjelengden mye. Bavaria 50 Vision, rigget for langtur til 1,74 millioner, høres ut som et godt kjøp. Båten ser også ut til å være godt oppgardert. Det er også en Sun Odyssey 49 DS rigget for langtur til samme pris.

Du finner annonsen her