Søket i gang

Jarle Andhøy er fremme ved Antarktis og har begynt å lete etter rester fra "Berserk".

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Søket etter «Berserk» er i gang. Foto: Wild vikings.com /Jarle Andhøy.

Jarle Andhøy og hans mannskap har nå begynt å søke etter «Berserk» ved Victoria land. Det bekrefter Andhøys talsperson, Rune «Supern» Olsgaard, overfor Dagbladet.

– De kom fram i går, og søker nå langs Victoria Land. De vil fortsette å søk i de isfeltene som har stengt av Rosshavet, sier Olsgaard til Dagbladet.

Oljefat og surfebrett

Det er særlig gjenstander som kan ha kommet opp til overflaten mannskapet er på utkikk etter. Fire oljefat, impregnert treverk, en jolle og tre surfebrett er blant gjenstandene det letes etter.

Etter planen skal "Nilaya" etterhvert bevege seg inn i Mc Murdo-sundet for å søke etter "Berserks" utstyrsdepot.

Blindpassasjer fortsatt om bord

Blindpassasjer Busby Noble, som i VG Nett omtales som en  newzealandsk aktivist, sier det var et uhell at han nå er med på nordmannens omstridte ekspedisjon.. Lokale myndigheter vil imidlertid ikke foreta seg noe for å hente han.

– Andhøy visste ikke at jeg var der oppe, og da jeg våknet ville jeg ikke sette turen deres i fare, sier blindpassasjeren til newzealandske TVNZ.

Jarle Andhøy har tidligere forklart at de måtte forlate landet i all hast 23. januar, og at de da ikke merket at de hadde fått med seg en blindpassasjer. Mannen var en del av hjelpemannskapet før de dro, og er ifølge den newzealandske TV-kanalen mindre glad for at han ikke kommer seg av.

Ønsket å være med?

Ifølge flere andre newzealandske medier er imidlertid uklart hvorvidt Noble faktisk selv ønsket å være med på turen, for å sette ned et flagg i isen for å frigjøre ånden til en død venn, skriver VG Nett. Han skal ha vært venn av avdøde Leonard Banks som omkom med "Berserks" i fjor.

Ifølge det newzealandske nettstedet Sail World var blindpassasjeren en del av vedlikeholdmannskapet som jobbet på båten til Andhøy. Han skal ifølge nettstedet ha holdt på en jobb i ankerbrønnen da båten plutselig kastetet loss.

Han holdt på med en jobb i ankerbrønnen på «Nilaya» da han hørte motoren ble startet opp og skjønte at båten var på tur ut fra plassen sin.