Fortøyd innerst i Pollen
Fornøyd båtleier

Seilbåtselgere ga blaffen

Jan Aage Røtnes mailet de fire største seilbåtforhandlerne i Norge for å kjøpe båt, men fikk ikke svar fra noen.

Publisert Sist oppdatert

Risør

Seilas møter bedriftsleder og tidligere Hartmark-rådgiver Jan Aage Røtnes i Risør. Med samboer, to voksne døtre og en valp utforsker han seilbåtlivet i en leiet Beneteau Oceanis 31.

Familien har leiet båten i to uker, og betaler 41.500 kroner i leie. Av dette er 6000 kroner betaling for instruktør i tre dager i starten av ferieseilasen. Røtnes forteller at han og familien stortrives med å seile fra havn til havn, men møtet med seilbåtbransjen var langt fra positivt.

–    I januar sendte jeg mail til Normar, Heitmann, Lunde Båt og Nelson Marine. Jeg gikk på hjemmesidene til forhandlerne og fant mailadressene. Så sendte jeg en likelydende mail der jeg fortalte at jeg var på utkikk etter en seilbåt på 35-40 fot, og at jeg først ville leie båt en sommer for å teste om familien trives med å seile. Jeg fikk ikke ett svar. Heller ikke på mail nummer to kom det svar. Til slutt ringte jeg Normar da det nærmet seg sommer, og der fikk jeg snakke med Eli Solstad. Da ble det fart i sakene, sier Røtnes.

Ferieform

Den erfarne bedriftsrådgiveren og næringslivslederen rister oppgitt på hodet over en så likegyldig behandling av potensielle kunder, og særlig i en tid med finanskrise.

–    Nå har vi seilt en uke, og hele familien har konkludert med at denne ferieformen liker vi. 31-fot blir litt for trangt for oss, så vi kommer nok til å kjøpe en båt mellom 35 og 40 fot, sier Røtnes, som allerede har forberedt et regneark med spørsmål og kriterier som han vil følge på jakten etter drømmebåten.

Røtnes og familien startet fra Son for en  uke siden, og fikk med seg godværet de første dagene. Over Breiangen til Horten var det slapp seilas med bading etter båten. Fra Horten til Vallø trente familien på bauting og på Fjærholmen var det manøvrerings- og tilleggingskurs.  Fra Svenner til Kragerø hadde de frisk seilas i medvind og fart opp til åtte knop.

Hjelpsomme

–    Vi har opplevd tau i propellen og storseilsfall som tvinnet seg rundt lanternen, men vi klarte å løse situasjonene. Det har ikke skremt oss fra å seillivet, sier Røtnes, som fremhever møtet med båtfolk som en positiv opplevelse.

–    Folk er veldig blide og hjelpsomme. Man får gode naboer over alt hvor man kommer. Båtkulturen synes vi er en veldig positiv opplevelse, sier han. Nå skal familien videre nedover Sørlandet før det kanskje blir svenskekysten tilbake til Son.

  – Vi får se an vær og vind, sier den nyslåtte skipperen drevent.